Снимка: visualhunt.com

Майка сигнализира Министерството на здравеопазването за неправомерно искане на пари от държавни болници чрез платформата за сигнали HelpBook.info.

Тя разказва, че през месец май с трите си деца е посетила центъра, в който педиатърът им има договор за лечение през почивните дни. Там обаче са срещнали две момчета - стажанти, които са обяснили, че в МЦ "Света София - Люлин" няма педиатри, след което са им дали направления за преглед, като са ги насочили към Пета градска болница.

В съботния ден в болницата срещат лекарка, която е на смяна и им казва, че направленията важат от понеделник до петък.

"Все пак, карайки ме да смятам, че ми прави услуга, взе направленията и прегледа децата, но не пропусна да каже, че по принцип трябва да си платя 150 лв. за прегледите. Дадохме ѝ 5 лева да пие "кафе" за причиненото неудобство", четем в сигнала на дамата.

На 19.05 най-малкото дете, което е на годинка и половина, вдига висока температура с кашлица. Педиатърът насочва майката към Детска белодробна клиника. След час и половина чакане, детето сваля температурата от 39 градуса до 37,2. Лекарката констатирала, че е с бронхиолит и понеже семейството има инхалатор (не ги хоспитализират), изписват лекарства за домашно лечение.

След прегледа искат от дамата да заплати 35 лева, тъй като дори на вратата пишело "По преценка на лекаря - прегледите се заплащат".

"Та, въпросът ми е след като посещавам държавни лечебни заведения с деца под 18 г., не подлежат ли на безплатни прегледи? Не съм заплащала нищо в Детска белодробна клиника, в момента длъжница ли съм на болницата и ако да - на какво основание?", пита в сигнала си майката. 

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook!

Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Коментари Напиши коментар

32

...

преди 3 години

Темата беше дали сте длъжница на болницата. Отговорът е "да". Понеже не Ви допада системата сте решили да ощетите тези, които реално са помогнали на детето Ви, отнемайки им законното възнаграждение за честно положения труд и успешните диагноза и терапия. Големия длъжник и дори престъпник е НЗОК, но в случая колегата е извършила дейност, за която е получила 0 лева и оплюване в някакви псевдомедии. Това редно ли е? Примерът с КАТ е престъпление, а в този случай се касае за законно плащане.

31

Майката

преди 3 години

Не съм против никой лекар. Изместихте много темата. Прорив съм системата и това че не им се заплаща добре за извършените дейности аз ли трябва да плащам. Тук е ролята на държавата и здравната каса. Вината е изцяло на системата и борбата ми е с нея, а не с лекари и болници. Те й КАТ не взимат големи заплати затова спират скъпи коки само, за да си заработят дппълнително, но РЕДНО ЛИ Е

30

...

преди 3 години

До друга майкаВъпрос на търсене и предлагане. Майките търсят педиатри, които са дефицитни, а същевременно НЗОК предлага изключително жалка цена за труда им. Съответно те нямат никаква мотивация да разширяват практиката си с допълнителен персонал, за да поемат тези допълнителни деца по НЗОК и реално да си намалят доходите. Не мисля, че е честно да им се сърдите, че не са склонни да живеят в кабинета си или да изпаднат в тежко финансово състояние.