Снимка: Facebook
fallback

Към ромската общност да се прилагат еднакви стимули и еднакви наказания както към българската общност. Това поиска съпругата на вицепремиера Томислав Дончев във Facebook.

Светлана Дончева бе обвинена в расизъм, защото малко по-рано написа, че "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!".

Публикацията й е била докладвана и по-късно свалена от Facebook, стана ясно от втори пост на Дончева, пише "Труд".

 

"Морковът и тоягата" е метафора, която се използва в политиката, икономиката и бизнеса и изразява процес на стимулиране и наказание в зависимост дали спазваш дадени правила или не. Не съм забелязала някоя държава, служител или предприятие да са се засегнали от подобно сравнение. Къде видяхте омраза, расизъм и ксеонофобия не знам", написа Дончева по-късно.

Тя все пак призна, че е сгрешила, че е сложила всички роми под един знаменател, защото не всички роми са престъпници, както и не всички българи са честни и почтени граждани.

"Тоягата", за която толкова много се вълнувате в моята публикация е израз на моето дълбоко убеждение, че към ромската общност трябва да се прилагат не само стимули, но и наказания, така както същото се прилага и за българите, когато нарушават правилата. Къде видяхте расизъм в изказаното мое мнение? Напротив! Аз искам равноправие, но не само в правата, но и в задълженията", обясни още Дончева във Facebook.

Тя все пак се извини на тези, които са се почувствали засегнати и допълни, че това, че е съпруга на вицепремиер не означава, че не може да изразява свободно това, което мисли.

"Аз съм независима личност и нямам никакво намерение да спазвам някакъв измислен остарял и ненужен етикет", завършва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

128

Генчо Негенцов

преди 5 години

Така че БРАВО, СВЕТЛАНА!!!

127

Миро А.

преди 5 години

Написаното от тази жена е позиция. Добра,лоша,справедлива или с нотки на скрит патриотизъм-все показва мислене. Повечето хора скрито одобряват текста,но явно търсят баланса в думите й. Беше нужно да се напише от някой това.

126

Аз

преди 5 години

До OsmanРомите никога няма да станат мнозинство. Господ си знае работата.А ако някога това се случи ще пукнат от глад, защото няма кой да ги храни.

fallback