Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback


От следващата година таванът на новоотпуснатите пенсиите, който в момента е 910 лева, отпада. Така всички, които са се осигурявали на по-висока сума, ще получават толкова, колкото покриват вноските им.

44 хиляди пенсионери, които в момента получават максимален размер на пенсиите, няма да могат да се възползват от отпадането на тавана догодина.

Тези пенсионери, които в момента имат таван на своята пенсия, той остава, но сумата се вдига от юли 2019 година от 910 на 1040 лева.

Промяната важи, само за тези, които тепърва се пенсионират.

Заради всичко това, група миньори-ветерани сезираха Комисията за защита от дискриминацията. За решение обаче още е рано. Тепърва ще бъде свикана Комисия, която да разгледа казуса.

Ако решението е в полза на миньорите, инспекторите ще препоръчат въпросната наредба да бъде променена.

От справка на НОИ пък става ясно, че ако тя остане в сила, около 44 000 пенсионери ще продължат да имат таван, дори при евентуално преизчисление да имат право на по-висока сума.

В противен случай, биха взимали по-висока сума. Повече пари за пенсии все пак има. В бюджета за 2019 г. са предвидени 45 млн. лв. за новоотпуснатите пенсии, предаде Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Дано се задавите

преди 5 години

Какви пенсии. Ще взимат депутатите пенсионери. След 1 януари 2019?

27

Брат на дебелия..

преди 5 години

Аз пък ще взимам над 2000 лв. не ми сърдете от сега искам прошка.

26

Т. Шмилее

преди 5 години

Това е кражба за сметка на тези, които сме се трудили по 40 и повече години Единствен начин да се реши въпроса е да излезем и ние на улицата. В тази държава, в която нещата се решават на парче - така трябва да се постъпва. Щом превозвачите успяха, защо да не успеем и ние. Да започнем протести чрез фейсбук.

fallback