Снимка: Reuters

"Как ще обясните на леля Пенка от село Гугутка, Ивайловградско, какво се случва с нейните лични данни? Ами ако човек каже, че не иска, няма да бъде здравно обслужван, въпреки че е здравно осигурен ли?" Това попита по БНР доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Вече седмица никой от управляващите не намира за необходимо да предприеме каквото и да е срещу хаоса, настъпил с използването на личните данни (GDPR). От 25 май, когато влезе в сила европейският регламент за засилената им защита, всеки в България се презастрахова както може срещу бъдещи искове, коментира той.

Още по темата

Болниците и аптеките например продължават да изискват подписването на декларация за съгласие от пациентите, въпреки че шефът на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов обясни по БНР, че това не е необходимо.

В сряда джипитата настояха за удължаване на срока за обществено обсъждане на промените в закона за личните данни, изтекъл същия ден.

"Поредно създаване на още и още проблеми и притеснения, които ще пречат да си вършим спокойно работата, а, разбира се, най-вероятно ще изискват да се заделят и финанси. Къде бяха нашите евродепутати, когато са обсъждали тези мерки в Брюксел, защото това идва оттам и ни го натрисат, казано на чист български език, без никой да ни пита", гневи се доц. Киров.

"Новите правила за защита на личните данни означават допълнителна загуба на време, средства и нерви за административни дейности, които не сме убедени, че ще имат положителен ефект и ще повишат сигурността", каза доцентът.

 Според него на шефа на КЗЛД нещата може и да са му ясни, но на всички останали не са.

Коментари Напиши коментар

51

Ванката

преди 4 години

Регламентът няма да опази ничии данни (и не е това идеята), но пък ще го направи срещу много пари и време.

50

Iceblast88

преди 4 години

До СнаксаИма много хора които са завършили IT но нямат качествата за да ги наемат във фирма която се занимава с програмиране или писане на програми. За тях става на въпрос. Пък и IT сектора предлага Х работни места, хората завършили IT са У на брой и разликата между Х и У трябва да им се намери работа, защото куцо и сакато всичко последните години записва IT.

49

Анонимен

преди 4 години

До Iceblast88Ами подписват декларации като обработващи личните данни на служителите на фирмата, която им възлага услугата.