Снимка: Pixabay

Размерите на санкциите от GDPR сякаш са насочени към друга икономика, а не към нашата. Това каза доц. Цвета Маркова, бивш председател на Държавната комисия по сигурността на информацията и ръководител на катедра „Национална сигурност“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. GDPR – европейският регламент за защита на личните данни влиза в сила от днес.

„Тези размери сякаш са насочени към друга икономика, не нашата. Най-големият размер е 20 млн. евро или 4% от оборота за предходната година – която от двете суми е по-голяма. Ще видим накъде точно гледа тази глоба, защото повече от ясно е, че нашият среден и малък бизнес е абсолютно неспособен да отговори на тези очаквания. Правилен е подходът на Комисията, че, ако до някаква степен има несъответствия в мерките, които е предприела всяка фирма, ще бъдат давани препоръки“.

Доц. Маркова припомни кои данни са лични:

„Това са трите имена, ЕГН, лична карта, IP адрес, имейл, всяка информация, свързана с биологични показатели на лицето – здравословни, зъбен статус, пръстови отпечатъци, ирис, освен това банкови сметки, телефон, адрес, почти всичко“.

Тя призова хората сами да внимават каква информация предоставят за себе си онлайн.

„Много внимателно оттук нататък те трябва да приемат всякакви условия при ползване на различни продукти, при които дават съгласие да бъдат идентифицирани по място или по някакви други критерии“.

Всичко, което ни очаква от този момент, е базисна промяна в цялостното мислене по отношение на информацията, добави тя.

Според статистиката на Комисията за защита на личните данни повече от 460 000 са администраторите на лични данни, в това число и търговски дружества, и органи на централна власт, местно самоуправление и т.н.

„Съществена промяна ще настъпи в директния маркетинг или в изпращането на непоискани рекламни съобщения. Оттук нататък всеки един от нас има правото да избере дали да му бъде изпращан спам от информация, която не му е нужна. От друга стана си мисля, че и това не е достатъчна защита. А така също всеки от нас се нуждае от някакъв вид реклама – да научи за едно или за друго, което може би няма и да се сети да потърси в информационното пространство. Така че предстои с участието на Комисията за защита на личните данни да бъде намерен балансът между правото на защита и правото на живота да се случва – да продължим да живеем нормално, без излишни страхове“.

Целия коментар вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase