Снимка: архив Bulphoto
fallback


Много хора не си дават сметка колко важни за живота ни са всъщност зелените площи. Парковете, междублоковите пространства и зеленината в градската среда, която почти не забелязваме обаче, струва пари. Как се изгражда една зелена площ и какво означава зеленото пространство в 21 век – коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на ландшафт архитекта Александър Петров.

Часове след Европейския ден на парковете – как се изгражда една зелена система колко струва нейната поддръжка и възстановяване?

"Паркът е необходимост, житейска нужда на гражданите. В днешно време, ако една глътка въздух е лукс, значи и парковете са лукс", сподели експертът.

Преди изграждането на една зелена площ, проектът преминава през различни етапи – планиране, няколко фази на проектиране.

Дърветата обаче имат свой собствен житейски път. Парковете са жива структура, която се развива през годините. Изграждането на една такава зелена площ може да отнеме между 30-50 години, тоест един човешки живот. Унищожението и обаче се случва светкавично.

акви са мащабите, които човек нанася? И как това може да навреди на парковете?

"В зависимост от отпадъците последиците може да са от чисто естетически до летални."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Валентин

преди 5 години

До До ВалентинЗащото си човек. Въпросът е да си признаем, че не сме перфектни, и да се стремим да напредваме. Иначе само се залъгваме - и винаги другите са прости, *** и т.н. А резултатът е налице вече толкова години.

9

До Валентин

преди 5 години

И що говориш от името на всички? Нито хвърлям *** на улицата, нито в гората.Подкуп не съм дал нито веднъж, а пък и куче нямам.

8

Валентин

преди 5 години

До Анонимен 2Те управляващите не са паднали от небето. Проблемът е всеки един от нас - на приказки и по форуми всички сме съвършени...докато не се наложи да си изхвърлим *** от балкона, да заринем фаса в пясъка на плажа, да ходатайстваме за записване в детска градина/училище, докато не ни спре полицаят, докато не се наложи да изчистим след себе си в планината/парка/градинката, докато не се наложи да си вържем кучето на повод, да не се бутаме да влезем в автобуса преди да слязат и т.н

fallback