fallback

Общ преглед
За първи път България и Македония почитат съвместно паметта и делото на Светите братя Кирил и Методий в базиликата "Санта Мария Маджоре" в Рим.

Министър-председателят Бойко Борисов е на посещение в Италия и Ватикана и оглавява делегация за най-големите извън България чествания по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Oще по темата


Тази година честванията в Рим се характеризират с редица безпрецедентни съвместни прояви с делегацията на Република Македония, водена от министър-председателя Зоран Заев.

Съвместното честване на исторически събития, значими за двете държави, и почитането на големи исторически личности, се оценява като символ на новия етап в отношенията между София и Скопие след подписването на Договора за добросъседство през август миналата година, пише БТА.

Тържествата започнаха с поклонение на двамата премиери и придружаващите ги лица пред гроба на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе".

След това българската и македонската официални делегации се отправиха към "Санта Мария Маджоре" - една от четирите папски базилики. В нея се намира възпоменателна плоча за освещаването на славянските книги, донесени от Св. Св. Кирил и Методий.

Премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация поднесе цветя и на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в Рим. Монументът беше открит през 2010 г. от Борисов на площад "Торвалдсен", в близост до парка "Вила Боргезе" и Музея за модерно и съвременно изкуство.

Вижте повече за посещението в галерията!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

765

преди 5 години

Мнаго се надяваме най-после трайно да се установят мирни отношения на балканите.

82

Мирчо

преди 5 години

Боко ви хвърля по някоя партенка и вие почвате да си фантазирате. Съчинение по картинка ...то Белене, то обединение с Македония, то какво ли не... приказки на Шехиризада...дрън дрън.

81

Анонимен

преди 5 години

До Един от СеверозападаПриятелю от Северозапада,Повратно си ме разбрал; не поставям под съмнение твоя правопис. Напротив, с главните букви подчертавам Боковия речник, като същевременно използвам и играта на думи: ТРИ папи, ЧЕТИРИ пъти. Все пак, приеми извинения.

fallback