fallback

Историята на 104 годишния австралийски учен Дейвид Гудал, който се подложи на евтаназия, повдигна много въпроси в последните дни. Учени, юристи и медицински лица са в постоянен спор за това трябва ли да се узакони евтаназията.

"Сладката смърт" е легализирана в Белгия, Холндия, Швейцария и няколко американски щата. Достигна ли човечеството онзи момент в развитието си, в който ние сами да решаваме колко дълго да живеем – коментар в предаването "Директно" по Bulgaria On Air от юристите Стоян Ставру и Христо Кутиев.

"Евтаназията изисква наличие на няколко фактора – пациентът да е неизлечимо болен, да е потвърдил неколкократно и непоколебимо своето желание да сложи край на живота си, трябва да е преминал и през редица консултации с различни специалисти", коментира Христо Кутиев.

В България по темата се заговори преди около 8 години, когато страната ни се опита да направи крачка в тази посока. След бурни дебати в парламента предложението за легализиране на евтаназията обаче беше отхвърлено.

Узряхме ли за дискусията?

"Законодателството в България е изключително консервативно. Евтаназията е криминализирана и не се прилага на територията ни", коментира Христо Кутиев, докторант по наказателен процес към БАН.

В спора за евтаназията влиза и църквата. Теолозите са твърдо против легализирането й. "Църквата е много важна част от дебата. Живеем в свят, в който животът е свещен дар", сподели в студиото Стоян Ставру, преподавател по биоправо.

Още по темата вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анон

преди 5 години

И аз подкрепям да има право на избор. Знам какво е нетърпима болка и знам какво е да се чувстваш в тежест на другите. Мога само да си представям първото, без надежда за оправяне, в комбинация с второто какво е.

29

Lina

преди 5 години

Всеки трябва да има правото на избор. Понятието "живот" е твърде смело при някои болести ( неизлечими, терминални, вземащи всеки ден от болния и от близките) Но... да сравняваме Бг и Швейцария е смешно. Хуманността не е на мода тук.

28

Анонимен

преди 5 години

Просто не можете да сравнявате вашите ежедневни неволи от сорта на "не мога да си платя парното" или "нямам пари за гражданска" с хората в терминални стадии на болести. Дори не можете да си представите за какви гадни ситуации може да става дума. Хокинг не го е боляло. Само човек изпитал БОЛКАТА за достатъчно дълго може да разбере, че тя те променя, изяжда душата ти и е напълно способна да те докара до самоубийство. Само че ако не можеш да се движиш, как да се самоубиеш? Затова е нужна евтаназия.

fallback