30

Анон

преди 5 години

И аз подкрепям да има право на избор. Знам какво е нетърпима болка и знам какво е да се чувстваш в тежест на другите. Мога само да си представям първото, без надежда за оправяне, в комбинация с второто какво е.

29

Lina

преди 5 години

Всеки трябва да има правото на избор. Понятието "живот" е твърде смело при някои болести ( неизлечими, терминални, вземащи всеки ден от болния и от близките) Но... да сравняваме Бг и Швейцария е смешно. Хуманността не е на мода тук.

28

Анонимен

преди 5 години

Просто не можете да сравнявате вашите ежедневни неволи от сорта на "не мога да си платя парното" или "нямам пари за гражданска" с хората в терминални стадии на болести. Дори не можете да си представите за какви гадни ситуации може да става дума. Хокинг не го е боляло. Само човек изпитал БОЛКАТА за достатъчно дълго може да разбере, че тя те променя, изяжда душата ти и е напълно способна да те докара до самоубийство. Само че ако не можеш да се движиш, как да се самоубиеш? Затова е нужна евтаназия.

27

Анонимен

преди 5 години

Изцяло "За" евтаназията съм. Който е против, да поживее някоя друга годинка с възпален нерв (ама някой от по-дългичките) и после да коментира. Болката, която човешкото тяло може да произведе при някои болести, рак или или инциденти, е НЕОПИСУЕМА! Никой няма право да настоява някой да живее в такова състояние, ако той самият не иска. Не винаги има надежда, от един момент нататък има само болка и страдание. Да не можеш да дишаш, да се движиш, да се обслужваш, да страдаш всяка седкунда? Защо?

26

Трябва

преди 5 години

"До не ни трябва" - не можеш да решаваш от името на другите - личен избор на отделния човек. Който пожелае след 50 г. и тежко болен, трябва да си отиде. Хуманно ли е: 500 лв пенсия - 200 лв. да ти е парно, 50 лв. ток, 30 води, 25 данъци. Живей ти с 5 лв. на ден - ето ти непоносимо душевно страдание, нима тази мизерия не е страдание - жестокост.В чужбина процедурата е между 10 и 15 хиляди долара.Трябват психолог, психиатър и/или епикриза.Процедурата не трябва да е сложна, както всичко в БГ.

25

Швейцария

преди 5 години

В Швейцария също е разрешено. Има и терминът: непоносимо душевно страдание. Всеки трети българин е в това състояние.Пример, всичките ти близки са починали, вместо имотната мафия да ти вземе апартамента, както се случи с един наш съсед, по-добре да решиш сам какво ще правиш с него.Дали ще го предпишеш за благотворителност, или ще отидеш на екскурзия на Хаваите.Хуманно е сам да реши кога и как да си отидеш от този свят. Трябва да е разрешено за хора над 50 г. и тежко болни.Пратчет направи филм

24

Анонимен

преди 5 години

Не ни трябва защото сме в ес в българия е забранено но на които му се умира по собствено желание може да отиде до белгия или холандия, да по трудно е защото трябва да пътува но това същото време е тест за желанието му да умре.Ако наистина е толкова важно за него то това пътуване няма как да го притеснява.

23

О, БОЖЕЕ

преди 5 години

БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВНИЦИ НИ ЛИШАВАТ ОТ ПРАВОТО ДА ЖИВЕЕМ ДОСТОЙНО, ЗАЩОТО СА АЛЧНИ, СЕБИЧНИ, ОГРАНИЧЕНИ И ЕГОИСТИ. ИСТИНСКИ СБЪРКАНИ И ПРЕСТЪПНИЦИ, ДРЕБНИ ДАЛАВЕРАДЖИИ И АЛЧНИ МУТРИ. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ОТ ТЯХ ЗАВИСИ И ДА УМИРАМЕ ДОСТОЙНО. МАСОВАТА ПЕНСИЯ Е 200 ЛВ, КОЕТО СИ Е БИЛЕТ ЗА ОТВЪДНОТО. ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ИЗБИРА КАК ДА УМРЕ. НЕ ИСКАМЕ ДА ЗАВИСИМ ОТ БОКО ТИКВАТА, ЦЕЦО НАЦИСТА И ЦВЕТА РЕКЕТЬОРКАТА,ПЗВЕСТНА СПЕЦИАЛИСТКА ПО ГЕОГРАФИЯ.ЕЙ ОТ ТАКИВА ПРОСТЬОВЦИ ЗАВИСИ ДОСТОЙНО ДА ЖИВЕЕМ И ДА УМИРАМЕ ДОСТ

22

СатаНАТО

преди 5 години

Просветените и логични нации са разрешили евтаназията. Мракобесните евразийци си блъскат малките мозъчета с нерешими теологически казуси.

21

Анонимен

преди 5 години

Първо: Нормално е да има референдум за евтаназията. Второ: Ако болшинството е ЗА тотрябва цивилизован закон за цивилизован избор. Така се става цивилизована държава. Но, за това онези 80% на проф. Иво Христов трябва да са мнооого по-малко.

20

Анонимен

преди 5 години

До къде стигна света? Вече можеш да решиш кога да умреш, можеш да си уредиш погребение по вкуса, дори можеш и репетиция да си направиш. Списък с гости, музика, храна и напитки... Няма лошо човек да си знае края, но да е когато той си поиска.

19

Hell

преди 5 години

Само да не стане мо.да.Бягство от действителносттаИ кои ще плаща данъците?

18

Анонимен

преди 5 години

А етично ли некадърни доктори да объркат диагнозата ти, да те осакатят, да тежиш на себе си и близките, да нямаш пари за лечение и да се гърчиш през сълзи денонощно?

17

Анонимен

преди 5 години

Право на човекът е! Всеки има право да избира дали да се мъчи в агония или да я съкрати!

16

Анонимен

преди 5 години

Знам какви мъки изтърпява умиращ от рак например. Ако на мен ми се случи нещо подобно и имам право на избор, ще избера евтаназията. Не искам децата ми да ме запомнят като полупрозрачен призрак, който стене денонощно и се моли да дойде краят.

15

петко

преди 5 години

До роби на систематаима начин моя човек,трябва на 4 работи и 2 кредита да се разчита! (хахах как да не се обеси човек на време!)

14

роби на системата

преди 5 години

Хората вече не искат да живеят,мизерия и депресия ги морят. Нищо свято няма освен пари,пари и пари! Как да не му се мре на човек,на какво да разчита?

13

Анонимен

преди 5 години

Те са на евтаназирали ,ама действа бавно.

12

Аз

преди 5 години

Много хора в България ще се възползват. Аз съм пръв

11

Анонимен

преди 5 години

Честно казано, ако някой иска ... Прав му път !