Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Вселенският патриарх Вартоломей І и Сръбската патриаршия са изпратили гневни писма до Светия Синод заради исканата афтокефалия от Македонската църква и заявлението, че признава Българската православна църква за "Църква майка", съобщиха от Синодалната палата.

Oще по темата

Въпросните писма, ще бъдат разгледани на заседанието на Светия синод във вторник, каза Старозагорският митрополит Киприян, който е говорител на синода и председател на комисията, излъчена да води преговорите по въпроса на МПЦ, цитиран от "Монитор".

В писмата се изразява несъгласие БПЦ да признава под никаква форма Македонската църква и да не афишира, че й е Църква – майка.

Сръбската патриаршия е категорична, че по този въпрос право да взима отношение има само тя, тъй като Македонската църква се е отцепила от нея.

Вселенският патриарх Вартоломей І пък смята, че Вселенската патриаршия, както се нарича по силата на традицията Константинополската, е "майка на всички църкви" и затова дуемата й трябва да се зачита като последна инстанция.

Откакто през октомври миналата година от синода в София излязоха с решение, че ще съдействат за вдигане на схизмата от Македонската църква, нито един македонски архиерей не е идвал на официално църковно посещение у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 5 години

Масква не иска силна БПЦ както и обединение на Македония и България

35

Анонимен

преди 5 години

"А какво ще каже Масква"а имате ли представа какви са поповете в скопската православна църква М?Сърбомански пандури и т.н. поглавар на т.н. македонска църква па и ОА лично преди две години нарече тези които казват историческата истина каква е "изр..оди на македонскиот народ"а сега пенизи и приспиване на "глупите татари"!Като нямате представа не пишете първосигнални глупости.

34

Анонимен

преди 5 години

А какво ще каже Масква и КГБ ?Това е важното защото целия т.н синод на българската патриаршия е съставен от офицери от КГБ и не му пука за българските интереси а защитава руските!На Гергьовден не изпрати български свещеник в Ново село за панахида на загиналите български войници. Българските всши клирици са срам за държавата.

fallback