36

Анонимен

преди 5 години

Масква не иска силна БПЦ както и обединение на Македония и България

35

Анонимен

преди 5 години

"А какво ще каже Масква"а имате ли представа какви са поповете в скопската православна църква М?Сърбомански пандури и т.н. поглавар на т.н. македонска църква па и ОА лично преди две години нарече тези които казват историческата истина каква е "изр..оди на македонскиот народ"а сега пенизи и приспиване на "глупите татари"!Като нямате представа не пишете първосигнални глупости.

34

Анонимен

преди 5 години

А какво ще каже Масква и КГБ ?Това е важното защото целия т.н синод на българската патриаршия е съставен от офицери от КГБ и не му пука за българските интереси а защитава руските!На Гергьовден не изпрати български свещеник в Ново село за панахида на загиналите български войници. Българските всши клирици са срам за държавата.

33

Хан Крум

преди 5 години

На кой му е през ку.ра какво мисли оня брадат ***.де.раст дето се титолува вселенски патриарх и на деге.не.ратите от сръбската църква? Как може македонската църква да се отцепи от сръбската след като македония е била през цялото време в границите на България? БПЦ като един трябва да защити суверенитетът си като самостоятелна и независима църква и да приеме настойничеството над МПЦ и да защити братята ни.

32

Анонимен

преди 5 години

Охрид е Българския И Ерусалим.

31

Анонимен

преди 5 години

БПЦ И ЦЯЛОТО НИ ПОЛИТИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯТ ТАКА ЩОТО В БЪЛГАРИЯ МНОГО ТЪРЖЕСТВЕНО ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ 1000 НА ОА,ЗАЩОТО АРХИЕПИСКОПА НА ОХРИД Е ТАКЪВ И НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!Сърбите могат да се цункат,те са грабители и окупатори в Охрид,а по времето на ОА земите им са били България и не случайно точно тия територии на запад и юг от София са били тема България НЕ СЛУЧАЙНО!!Те нямат работа повече в повардарието но "бракята" ДА НЕ ХИТРЕЯТ А ДА СЕ ВРАЗУМЯТ!БПЦ Е НАСЛЕДНИКЪТ НА ОА И НИКОЙ ДРУГ!

30

Игумен

преди 5 години

Българската църква и без това е абсолютно пасивна в духовния живот на българите и чака вярата у хората сама да се заражда. Нито се бори срещу всевъзможните секти и новоизлюпени клонове на всевъзможни църкви у нас, нито проявява някаква активност в обществения живот. Единствено прави бизнес със продажба на свещи, кръщенета и бракове. Ако и сега се направи на нечула и невидяла и не признае братската македонска църква, българите ще й обърнат окончателно гръб. За какво ни е тогава ако не ни помага?

29

Анонимен

преди 5 години

Какви тържества в Рим за Охридската Архиепископия??Непризнатата "македонска църква"която както и цивилните им политици си присвоява БЪЛГАРСКИ СИМВОЛИ,каква ОА може да има в името на скопската църква??Това е все едно Реджеп Ердоган да си прибави и Кснстантин Велики ВТОРИ в името и да покани Ципрас за отбелязване юбилея на "турския"град Византион,те такава е работата и с ОА на "македонците"!!Интересно че сърбите ще празнуват основаването на ОА??!!ПРИЗНАВАТ ЧЕ СА БИЛИ БЪЛГАРИЯ!НЕ,ПРИСВОЯВАТ СИ ОА!

28

Баста

преди 5 години

Аиде стига надупване и мазнене на сърби, гърци у руснаци! Те винаги са срещу нас. Защо ли? Защото сърбите и гърците заграбиха изконно български територии, а руснаците създадоха заедно със сърбите "македонската нация" и винаги са подкрепяли сърбите за сметка на българите.Нека най-после да започнем да отстояваме нашите си интереси. Баста на наглите наставления на сърби, гърци и руснаци! Ние сме българи и нашите дух, история и култура никога няма да се затрият!

27

Хаджия

преди 5 години

Диоцеста на Македонската църква е старият български диоцест, пренесен от патриарх Дамян, по молба на Самуил от Дръстър в Охрид. И няма какво да ми се правят на отворени гърците, неграмотните криминализирани руснаци, и сърбите. Каквото е било пак ще бъде. А номерата на вселенската патриаршия са ни ясни - издават свидетелства за хаджилък уж само на гръцки и на руски - само че като се намесят евреите издават и на български, няма къде да идат- време е БПЦ да си възстанови и седалището в Йерусалим.

26

Анонимен

преди 5 години

Гърция и Турция са врагове на България!!!!2 века-византийско робство,5 века-турско робство!! Още помним историята!!!

25

Анонимен

преди 5 години

пa те от синодя вече сa проглaсувaли въпросния кaзус- 8 ПРОТИВ, 3 ЗA и един ( оня дето зaмествa пaтриaрхa) ВЪЗДЪРЖAЛ СЕ! A въпроснaтa " комисия" е рaзпуснaтa, решено е под нaтиск от решетников дa НЕ признaвaме сaмостоятелност нa Мaкедонскaтa църквa! ПРЕДAТЕЛИТЕ от синодa нямaло дa учaствaт и нa общите тържествa в Рим по случaй 1000 г. нa Охридскaтa aрхиепископия!Срaм, позор и стрaх от руснaците...

24

?!?

преди 5 години

На Вартоломей смъртния грях не му е чужд - лакомия!

23

Анонимен

преди 5 години

Има си хас гърка Вартоломей да направи нещо за българската църква. Основна задача на Цариградската патриаршия още по турско е било изкореняването на българското самосъзнание. За нас е било двойно по-трудно тогава, защото освен срещу турците е трябвало да се борим и за църковна независимост.А какво стана сега при освещаването на българската църква в Истанбул? Вместо българите да осветят нашата църква се намърда пак гръка Вартоломей с мълчаливото съгласие на цялата българска делегация.

22

Анонимен

преди 5 години

Вартоломей фанариота като грък е много ясно че ще е против българите и за сърбите,та нали фанариотите са продали БЪЛГАРСКИ ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ в повардарието на сръбските окупатори в случая както ги наричам сръбските шовинистки попища!Гърците нямат проблем скопската църква да е на сърбите АМА АЗ ИМАМ ПРОБЛЕМ В БЪЛГАРСКИ ЦЪРКВИ ДА МИ ВИЕ СРЪБСКИ СВЕЩЕНИК!Затова обаче фиромите да си решат проблемите С ФАЛШИВАТА СИ ИСТОРИЯ и тогава да седнат поповете на сериозен разговор!Вартломей и сърбите у к..ец!

21

Анонимен

преди 5 години

Тъй като Византия я няма,следващите са били българите,на които се пада правото на върховен православен център - Охридската или Търновската.

20

Анонимен

преди 5 години

Гърците са хитри..............искат да командват православието чрез тоя мазник и гадняр Вертоломей...............БГ-патриарх и БПЦ не трябва да им се връзват на византийските номерца!!

19

Анонимен

преди 5 години

До АнонименЦелта е православните народи и църкви да бъдат скарани.............кога ще го разберете??Не,бе!Този склеротизирал мазник Вартоломей,знае много добре какво иска дъртака,иска да вземе нещо което не е негово,Българската и Константинополската патриаршии са били в спор преди 100-200 години кой е върховния и къде трябва да е центъра на православието,спора де факто е бил между фанариотите и българите,но фанариотите плащат рушвет на султана и султана решава центъра да е в Истамбул,а не в О

18

Бояришник

преди 5 години

"Братска" Русия също е против. Сами си правете извода колко е братска. Ако не ви е достатъчно, че точно тя даде благословия за създаването на измислената македонска нация.

17

Анонимен

преди 5 години

Бартоломея е бабата на Охридската, не е майката. Истанбулската баба сама го казва.