Снимка: Facebook

Цяла седмица продължават усилията по издирването на алпиниста ни Боян Петров.

Днес една група спасители ще се опита да стигне лагер 3 до връх Шиша Пангма, а друга група ще мине по маршрута на българския алпинист от лагер 2 до лагер 3, заяви за „Дарик“ Деян Петков от щаба на Боян Петров.
 
В същото време спасителните хеликоптери са в Катманду в готовност да излетят, ако се наложи, каза непалският алпинист и водач Мингма Шерпа.

Десет дни след изчезването на Боян Петров при опита му да изкачи осемхилядника Шиша Пангма операцията по издирването му продължава.

В събота към 21 часа местно време, след 13-часово катерене китайската група от спасители достигна лагер 3 на 7400 метра височина, но българският алпинист не беше намерен.

Още по темата

Днес те оглеждат терена около Лагер 3 и ще се опитат да изкачат върха, обясни Деян Петков: "Те ще опитат да минат по маршрута, по който Боян е бил и да оглеждат около него. Тези от Лагер 2 пък ще се опитат да се качат до Лагер 3, оглеждайки също около маршрута. Говорим просто за оглеждане около маршрута, няма други възможности на 7500 метра".

Деян Петков добави, че връзка със спасителите ще има в края на деня, тъй като по време на изкачването в планината батериите на телефоните се изключват.

Алпинистът и водач Мингма Шерпа, който се включи в издирването с хеликоптери, също каза, че засега няма новини: „Няма новини от планината. Ние сме в готовност да излетим. Ако намерят нещо, веднага ще ни се обадят".
 
Вчера хеликоптерите успяха да излетят за пръв път и извършиха проучвателни полети. Те са огледали пространството, където се предполага, че може да се намира Боян Петров и са направили много снимки, но без резултат.

Българският алпинист е забелязан последно да поема към Шиша Пангма на 3 май, откогато е в неизвестност. Операцията по издирването му започна на 6 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase