Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Хазартното лоби ще загуби около 500 милиона, ако бъдат приети предложените промени от вицепремиера Валери Симеонов.

Oще по темата

Това каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по повод предложението да се забрани рекламата на хазарт и да се ограничат местата за продажба на лотарийни билети.

В парламента вчера стана ясно, че то ще бъде подкрепено и от ГЕРБ, и от БСП.

"Трябва да се направи опит да има ограничения за хазартните залагания. Хазартното лоби в парламента не смее директно да се конфронтира с лидерите на двете политически формации, а и самите лидери интуитивно виждат колко гигантски е станал проблемът, за да си позволят да избягат от темата", обясни Безлов.

"И в двете големи парламентарни групи хазартното лоби със сигурност има влияние, но очакването ми беше, че на равнище председател на БСП, заместник-председател на ГЕРБ, все пак не би трябвало да са постигнали някаква зависимост. Така че, чисто политически, според мен, вицепремиерът Симеонов успя да постави добре ситуацията, т.е. той избегна едно типично противопоставяне между формациите и успя да се договори за директна подкрепа", коментира още той пред БНР.

Безлов съобщи, че пазарът на лотарийни билети се е удвоил за последните години, като още преди 10 години е бил много голям и в България има свръхвисоко потребление на хазартни услуги.

"Ако се опитаме пак да се сравняваме с другите страни, тогава бяхме около 2% от БВП и пак бяхме една от водещите страни, а сега сме 3% от БВП и сме номер 1 в Европа. 3% е огромно число за страна като България", посочи той.

Безлов определи два основни проблема в закона: "Първо, от една страна, стои проблемът с хазартния туризъм. Аз мисля, че България би трябвало да се възползва от тази възможност в туризма и тя някак си го е направила относително ефективно. Този сегмент би трябвало да се развива и подкрепя от държавата. Другият голям проблем, който тези промени в Закона няма да засегнат, е това свръхнаситено предлагане на хазартни услуги навсякъде в страната".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Хазарт

преди 5 години

Ако не се намали влиянието на хазарта, това означава, че правителството е съгласно една немалка част от българското население да заболее от тази болест. Доказано е, че хазартът е болестно състояние. И за това се дават милиарди! Това е грях на тези, които са съгласни!

71

FRTSMVSMNVMNHLDMN

преди 5 години

До 51517Съгласен съм с Вас колега ! Но както Вие пишете " бедността безизходицата и отчаянието" не тревожат Т. Безлофф - тревожат го доходите на хазартният бизнес в България .... та защо да вдига доходите - просто ще ограничи хазарта .

70

Анонимен

преди 5 години

България е класическа мафиотска страна и без хазарт не може да мине. А хазартът води след себе си лихвари, ***, сводници, наркотици и БИГ ДРАМА ШОУ-яка организирана престъпност..Ха да видим дали някой ще посегне на хазартния бизнез-свещената крава и еманация на демократичното българско общество.

fallback