Снимка: bgonair.bg


Документални неуредици бавят включването на хеликоптери в издирването на изчезналия ни алпинист Боян Петров.

Още по темата

"Непалски хеликоптер има готовност да излети, проблемът обаче са документални неуредици с Китай, тъй като до този момент двете държави не са работили съвместно", каза в студиото на "България сутрин" жената на Боян Петров Радослава Ненова.

По думите ѝ от ключово значение са алпинистите, които днес ще тръгнат да го търсят отдолу. Също така ще бъде направена сателитна снимка на склона, където издирват аплиниста.

"Шиша Пангма трябваше да бъде загрявката за Еверест. Боян беше в отлична физическа форма. В планината за съжаление винаги има какво да се обърка, невъзможно е всичко да бъде предвидено. Продължавам да вярвам обаче, че шансовете му за оцеляване са големи. Познавам го добре и знам, че е човек, който би издържал на всякакви условия. Затова и няма да се откажа да го търся", допълни още Радослава Ненова.

Пред Bulgaria ON AIR алпинистът Петя Колчева подчерта, че Боян Петров е изключително опитен и волеви, затова е и на мнение, че шансовете му за оцеляване са над 50%.

"В подобна ситуация единствено качествата на характера и мъжеството помагат да се справиш. Освен това той е доста предпазлив, умерен е и не би играл на хазарт в планината", посочи още тя.

Боян Петров е бил видян за последно на 3 май. По-късно, палатката му беше намерена, затрупана от сняг в най-високия лагер 3.

Надеждите са, че Петров може да се е подслонил в един от по-ниските лагери и да чака помощ там.

Съпругата на алпиниста - Радослава Ненова е открила дарителска сметка за средства за спасителната операция:

Радослава Георгиева Ненова
BG32 UNCR 7000 1523 2695 49
UniCredit Bulbank UNCRBGSF

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase