Снимка: Reuters, архив
fallback

Идеята на вицепремиера на се отпадне пълната забрана за пушене в закрити помещения отново отвори дебата "За“ и "Против“.

След като стана ясно, че ГЕРБ няма да подкрепи предложението му от Националната пациентска организация излязоха с официална позиция, в която приветстваха позицията на най-голямата политическа партия от управляващата коалиция.

Oще по темата

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на настоящите пушачи в света е 1.1 милиарда души.

Ежегодно в света умират над 6 милиона души от заболявания, причинени от тютюнопушене, включително и непушачи, които са изложени на тютюневия дим. В България 13.5% от всички незаразни болести и 12.4% от смъртните случаи са в резултат на тютюнопушенето.

Данните сочат, че процентът на пушачите в България през 2017 година е 36%, докато средният за Европа процент е 28%.

България оглавява челните места на класацията на страните в ЕС с най-лоши здравни показатели по години живот в болест и загуба на трудоспособност, предизвикани от нездравословен начин на живот –прекомерна употреба на алкохол, тютюнопушене, прием на вредни храни, замърсен въздух и липса на физическа активност, посочват от НПО-то.

Според организацията тютюнопушенето е социален проблем и е тясно свързано със здравословното състояние и общественото здраве.

Крайно време е темата за реално подобряване на общественото здраве да се превърне в национален приоритет, по който да се работи сериозно и отговорно с изпитани средства и механизми, прилагани в много от по-напредналите страни по света. Не бива да забравяме, че здравният статус на нацията е определящ както за икономическия ръст, така и за тежестта върху социалната система. Ето защо трябва да има дългосрочна национална стратегия и политика, която да цели възпитание на подрастващите в посока ограничаване на ранното стартиране на тютюнопушенето, отказ от тютюнопушене сред младите, програми за подкрепа и намаляване на вредата сред тези членове на обществото, които не могат да се откажат от вредния навик, настояват от пациентската организация

Те техни сметки приходите от акцизи от горива и тютюневи изделия в хазната възлизат на около 4 милиарда лева годишно, като са поделени почти по равно.

Само акцизът върху цигарите представлява над 8% от приходите в националния бюджет и през 2017 година е в размер на 2.4 милиарда лева. В същото време, за сравнение, сумата от националния бюджет, с която държавата осигурява здравно деца, пенсионери, безработни и други, е точно наполовина от приходите от акциз, а именно 1.13 милиарда лева през 2017 година.

Национална пациентска организация счита, че е необходимо прилагането на нова стратегия и план за превенция на тютюнопушенето и намаляване на вредата от тютюн, както и за разработването на законови промени, които имат смисъл и биха довели до подобряване, а не влошаване на здравните показатели на българите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 5 години

Всички заведения си направиха пушални от полиетилен. Излишно е да се променя закона. Ще влязат вътре в сградата пушалните, ако се промени. Бизнесът винаги намира далаветата. Няма нужда да ги улесняваме допълнително.

34

Анонимен

преди 5 години

Повечето от българите пушат за чалъм - повече младежи, или показност при посещение на някое заведение, други да си предават притеснителност, а някои от привикналост. Че вредят на се беси си е техен проблем. Ама да отровят околните, да смърдят на кeнеф на околните - нямат право. Та ако имаше един свястен закон на ГЕРБ, беше за пушенето. То така или иначе не се спазва. Стигна се да го отнемат за да угодят на мафиеята.Срам и позор, ако това е държава. Всъщност Кумаристан.

33

Анонимен

преди 5 години

Там където работя сме 18 колеги, пушат трима, а други трима ги отказаха преди години.Това в проценти изглежда така - 16,7% пушачи, 16,7% отказали се и 66,67 непушачи. Не знам откъде ги изкарват 36,6% пушачи в България. Да не са правили изследването в Столипиново и Факултета?

fallback