Снимка: архив, Булфото

Стабилната политическа обстановка доказва стабилността на управлението, а това, че според вицето Красимир Каракачанов каручката на мнозинството в парламента скърца, просто показвало, че тя върви.

"При всяко нещо, което работи има противоречия", коментира другото вице от "Обединени патриоти" Валери Симеонов, който поиска срещи с депутатите от ГЕРБ и тези от БСП, за да търси подкрепа за законите, които внасят.

Той допълни, че разговорите му в НС са в качеството му на вицепремиер, а не на лидер от НФСБ, макар че доста от законодателните поправки са заложени в предизборната програма на партията му, но пък са били подготвени от експертите от министерствата, откакто е във властта.

Симеонов обаче отказа да коментира недоволството на лидера на "Атака", партьор на НФСБ и ВМРО в ОП, Волен Сидеров заради неговата и тази на Каракачанов срещи с червената шефка Корнелия Нинова.

"Вътрешнокоалиционните теми няма да обсъждам през медиите, ние ще си ги обсъдим сами", отсече той.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пък също не видя никакъв проблем в обстоятелството, че двама вицепремиери разговарят с опозицията, за да им представят законодателните си инициативи.

А Симеонов днес е поискал подкрепа от депутатите на Бойко Борисов за поправките в закона за хазарта, за местните данъци и такси, за тютюнопушенето.

Цветанов даде заявка да застане зад предложението на вицето за ограничаване на рекламата на хазартните игри.

Вицепремиерът обяви хазарта за "болестно състояние".

Законодателните текстове, на които държи лидерът на НФСБ, са две групи – първите ограничават скритата реклама на хазарт, т.е. ако бъдат приети, няма да е възможно в телевизионна реклама гражданинът Х с вълнение да обяснява на широката публика как е спечелил ей така 100 хиляди лева.

От друга страна е предвидено и да се ограничат местата, където ще могат да се продават т.нар. талончета за търкане.

"Тези промени ще получат нашата политическа подкрепа, защото това се превърна в една зараза за подрастващите и за хора с по-нисък социален статус, които се поддават на тази манипулация", каза Цветанов.

Той потвърди заявката си, че Симеонов не може да разчита на ГЕРБ за либерализирането на режима за тютюнопушене на закрито, защото това би означавало ГЕРБ да отстъпи от собствения си закон, който прие преди 6 години за забраната на пушенето на цигари в ресторанти, кафенета, кръчми.

Вицето обаче отсече, че ще настоява на своето, защото забраната в момента масово се нарушавала, а през летния туристически сезон без нея щяло да има повече летуващи у нас.

За останалите инициативи на Симеонов щяло да се сформират работни групи и след това депутатите от ГЕРБ ще решат дали да застанат зад вицето.

Те се отнасят до преместваемите обекти, както и до въвеждане на такси за апартхотелите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase