Снимка: архив Bulphoto
fallback

Всяка година около 500 български акушерки избират да работят в чужбина заради по-добрите условия на труд. 95% от новозавършилите акушерки избират да работят в чужбина, предава bTV.

За първите три месеца на тази година са постъпили близо 200 заявления на акушерки и медицински сестри, които искат да работят извън границите на нашата страна.

Недка Петрова напуска България преди 3 години, за да търси по-добри условия на труд и възможности за развитие. У нас е получавала не повече от 300 лв., а във Великобритания средната заплата за тази професия е 35 хил. паунда годишно.

От браншовата организация неколкоратно настояха за 1500 лева стартова заплата – засега без резултат.

За последните 20 години акушерките са намалели почти наполовина и днес те са не повече от 3500.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 42Всъщност кой и какво обижда 39??! Това че масово българите не говорят език в чужбина и това че са вкопчени в Булсатком и това че гледат някой хитър нашенец да ги води и експлоатира?! Ами това си е живата истина! Българинът в повечето случаи е по природа *** и първичен и това се отразява много ясно и резултатите са на лице! Докато българина се интегрира минава близо век! После защо другите наций са били толкова напред пък и били калпави! Калпавите сме ние българите и ни личи!

42

Анонимен

преди 6 години

Многого сте заблудени, че ви чакат в някой офис да сте шеф, защото тези позиции с нашите соц. дипломи и добър стаж в България нямат значение. Истината е, че интелигентни българи, както и аз с език и постоянно учене, вървим бавно по пътя на това да се интегрираме и да живеем достойно. Няма срамно работа, но в България е срамно да си беден-работещ, с хора които обиждат като 39. Приятелката ми родена тук раб. в адвокатска кантора, сега с бебе работи почасово в една пекарна.

41

до 40

преди 6 години

Тези две акушерки, които рабатят в английска болница, каквато и да е тя, първо - знаят език, второ - минали са приравнителни изпити и допълнителни изпити, трето - млади са и вероятно отдавна са тамь работили са нещо си и са учили и полагали изпити. Никой няма да ги вземе направо на работа с българското им образование. Вероятно работят най-нисшата акушерска работа, аза парите е така.

fallback