fallback


На 5 май ще бъде отбелязан Световният ден на правата на хората с увреждания. След протестите от изминалата седмица и срещи с депутати в парламента, майките на деца с увреждания няма да подминат датата. Те ще я отбележат с една различна инициатива, от която част стават и група от журналистическата гилдия у нас.

"Нашите деца са осъдени от държавата на смърт, за тях няма живот. Искаме децата ни да ги има и след нас. Ако аз умра преди него, детето ми ще го намерят умряло от глад и студ. Предпочитам 16-годишната ми дъщеря да почине преди мен, за да не се мъчи", каза в "България сутрин" майката на дете с увреждане Вера Иванова.
Oще по темата


Според нея след всеки протест на хората с увреждания се провеждат срещи с депутатите, но те сякаш за пръв път чуват исканията им.

"Моята дъщеря е почти на 17 години, след това ще навърши 18. Тя остава с пенсия от 235 лв., с която трябва да гледам и нея, и себе си. Аз самата се чувствам човек с увреждане, аз живея нейния живот", подчерта още Иванова.

По думите ѝ, навършвайки 18 години, децата с увреждания остава в нищото, не могат да се развиват в обществото, не могат да учат или работят.

Валентина Христова е майка на 22-годишно момче с увреждания.

"Не ме интересува коя партия ще внесе закона, коя партия ще се възползва от нас. За жалост без партии няма как да стане. Тениските, които носим, не са скандални, защото казват истината. Фактът, че БСП и ГЕРБ седнаха на една маса е добър знак", отбеляза Христова пред Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че след като навършат 18 години, хората с увреждания ги причисляват към пенсионерите, а не ги зачитат за млади хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Анонимен

преди 5 години

Държавата е Тиква и Тиквата е държавата. Тиквите са заети с ограбването на възможно всичко което може да се ограби.

58

ex

преди 5 години

Ама то и здравите са обречени на смърт!Никой няма да остане!Въпроса е,че бедните *** всеки ден,а богатите веднъж!!!

57

Реалист

преди 5 години

Човек и добре да живее опира до лекар...и това е краят!В България лекарите не могат и не искат да лекуват.Просто си чакат заплатата, защото тъпата система нито ги санкционира, нито ги стимулира да си вършат работата.

fallback