Снимка: Архив
fallback

Всеки ден Ива Ганчева от София минава по улица "Раковски" и всеки ден вижда възрастен бездомник в безпомощно състояние да лежи на една и съща пейка. Миналата събота, когато била заедно с мъжа си, заговорила човека - дядо Венко, на 73 години.

Възрастният мъж поискал само кока-кола и не пожелал младата жена да се обади на спешния телефон 112. Вечерта тя му донесла чай и бульон, а сутринта отново се върнала при него. Тогава дядо Венко помолил за три банана и извадил пари от джоба си. Тя отказала...

В продължение на три дни дядото не променил позата си на пейката. Тогава Ива се обадила на Кризисния център, откъдето я насочили към Социално подпомагане - София.

"Не познавах г-жа Йовчева от сайта на Столична община, на която попаднах. Но само след час екип на общината дойде" - признава тя пред Вulgaria ON AIR за светкавичната реакция на социалните.

Oще по темата

Дядо Венко вече е настанен в Първа градска болница. Отслабнал, посинял, не ял от дни... такова било състоянието на 73-годишния мъж, казва медицински работник от здравното заведение.

Историята на човека, вероятно подобна с тази на много други бездомници по софийските улици, е следната: Преди е живял в общинско жилище в жк "Дружба".

"Това беше много отдавна - преди 15 години, но ме изгониха, защото не можех да си плащам наема", казва той.

Дядо Венко взима 250 лв. пенсия, след като близо 40 години е работил като строител. Не е женен, няма живи роднини, не иска пари.

"Най-искам да се храня, но не мога... Живея на улицата, под мостове - търся подслон..." - признава бездомникът. Истината е, че няма и къде да отиде да живее. Както и, че никога, никой не се е опитвал да му помогне.

След добрината на Ива Ганчева, лекарите го вдигат на крака за 24 часа. А след като тя споделя историята му във Facebook, над 15 хиляди добри хора се свързват с нея, за да предложат помощ - храна и подслон.

Засега човекът ще остане в болницата, докато се възстанови, а след това социалните ще се погрижат за него, за да му осигурят покрив над главата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

неполитизиран

преди 5 години

До Анонимен - н.е.щ.а.с.т.н.и.к. да политизираш човешката съдба е белег на пълна липса на човещина, не строя, а такива като теб докараха възрастните хора дотук. да не говорим, че строят, който визираш полагаше грижи за немощните - родителите и прародиртелите на дядото не са спали по пейките, гаранция. отговори ми моля, защо по време на светлия строй на Всевишния от града на минералната вода дядото спи по пейките гладен и полумъртъв? или си пубер или горното... пожелавам ти същата съдба

28

до 12

преди 5 години

Аз не съм плащал осигуровки над 10 г. и не мисля и да го правя. Хич не ме интересува тая прогнила държава, събирам си парите настрана и за тези 10 г. съм събрал повече отколкото тая умряла държава някога ще може да ми даде като пенсия. Няма никакъв смисъл да се плаща, а като съдружник не съм длъжен да се осигурявам освен здравно по минимума :)

27

Анонимен

преди 5 години

Извън София е катун, няма доктори, няма нищо. В другите градове докторите като разберат че няма личен и осигуровки няма да го погледнат дори. Страшно е з възрастните в България. Не знам как министрите не умират от срам за тия 250 лева пенсия. Всичко е оставено на добрата воля на хората, но те са възпитани да бъдат алчни и да не дават. Така че всяко изключение е като прозрение, какви можем да бъдем.

fallback