Снимка: Монитор
fallback

Семейство живее близо месец на една от пейките, намиращи се в района на гаровия площад в Кюстендил. Тежката съдба сполетяла Илийчо Петков и жена му Гергана преди повече от 20 дни.

Първоначално те обитавали гарсониера под наем, но там натрупали дългове в размер на 700 лв. и се наложило да напуснат жилището.

"Аз съм от Пловдивско село, но любовта ме доведе тук в Кюстендил. Аз съм 53-годишен и от 2015 година живея в града. Първоначално живеех с друга жена за кратко, с която се бях запознал по интернет, но след това се влюбих лудо в Гергана /52 г./ и ето ни сега тук, спим по пейките. Нямаме пари за хляб, нямаме подслон, представяте ли си какво ми е 20 дни да не се изкъпя. Аз съм чист човек и това ме влудява", разказва с насълзени очи пред "Монитор" Илийчо. Той самия опитал за известно време да живее при тъща си, но с жена му били изгонени. Работил преди няколко месеца и в строителна фирма, но го хванало съкращението и от тогава няма пари и за насъщния.

"Преди няколко месеца си пуснах обява в един вестник, че нямаме дом и ни се обади една жена от Варна. Прибра ни за 3 месеца, но нещата пак не ни се получиха. Жена ми получи тогава помощ за отопление в размер на 365 лв., но парите свършиха. Намерих временна работа, но ме викаха само ден-два в седмица и така се наложи отново да се върнем тук и да търсим препитание в Кюстендил", обяснява още 53-годишният мъж.

Така от 13 април мъжът обитава една от пейките в района на гарата в Кюстендил. По негови думи Гергана се опитала да се върне при майка си, но след множество обиди и тормоз жената последвала Илийчо.

"Майка ми е много лош човек. Не ме обича. Стигна се дори да ме заключва, представете си", обяснява с насълзени очи Гергана.

В момента единствената надежда на семейството е да си намери дом и постоянна работа, за да могат да се издържат. Помощ им предложили социални работници, но те отказали, тъй като трябвало да отидат в дома за възрастни хора в Благоевград или София.

"Няма как да се помолим и за общинско жилище, защото аз се водя жител на Пловдив. За да отида да си оправя документите ми трябват поне 100 лв., а в момента имам едва 7 стотинки. За първи път оставаме на улицата и се срамуваме страшно много. За нас това е страшно унизително. Ето днес ще ни се наложи да просим, за да си купим хляб. Представяте ли си. Молим се единствено ако някой може да ни помогне. Единствената екстра, с която разполагам е мобилен телефон. Ето и номера ми – 0893 726 739, ако някой реши да ми се обади и да ми помогне с квартира и намирането на работа", призова още безпризорния Илийчо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

черният шварц

преди 5 години

Бежанци в собствената си родина. БХК и Отворено общество не се грижат за такива хора - те са извън контингента на незаконно пресекли границата. Но за охраната на прайд се намериха едни 130 хиляди обществени пари. Тези хора са колатерални жертви на евроатлантическите ценности, където едните нямат работа и пари за хляб, а други не си знаят милиардите скрити от данъци в офшорките. а такива жертви, като тези двамата има много.

71

Анонимен

преди 5 години

Сори, майна, сам си се докарал дотам. За първи път било, срамувал се. Явно за първи път се стига чак до вестниците. То така за пръв път на 53 години не става, никакви помощи за тия.

70

Анонимен

преди 5 години

Тука нещо не е съвсем така. Ни ми изглеждат свестни хора! Работили-дългове натрупали,живели при тъщата-злобна била,отишли във Варна-жената ги изгонила.И дано се намери някой до им помогне,но ми се струва че и той няма да им угоди.Ако търсят някой да им даде покрив,но и да ги храни и сметките до им плаща, едва ли ще намерят такъв балък.

fallback