Снимка: Reuters

Вицепремиерът Валери Симеонов предложи връщане на режима за тютюнопушене в заведенията, като собствениците да имат право да обособят места, до 50% от територията, на която да може да се пуши.

Тоталната забрана на цигарите в заведенията беше приета през 2012 година, а според д-р Маша Гаврилова, председател на сдружение "България без дим", не трябва да се връщаме назад.

По думите ѝ ресторантьорите доста леко са започнали да нарушават забраната за пушене и не могат да се видят ефектите от нея.

Още по темата

"Ние сме категорично против връщането. Ние искаме да се предприемат мерки, които наистина да доведат до спазване на забраната. Само тогава тя ще има смисъл", каза тя в студиото на "България сутрин".

Нидал Алгафари, който е пушач, смята, че от забраната няма ефект, а собствениците на различни заведения вадят маси навън и пак има места за пушачи, и пак при тях има непушачи.

"С такъв тип забрани не се получава. То се получава с просвещение", категоричен беше той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му и другите мерки за борба с вредния навик не са дали ефект, като слагането на снимки на кутиите, разделянето на заведеният на две части и тоталната забрана.

Д-р Маша Гаврилова беше категорична, че българите трябва да свикнем да спазваме законите в страната.

"Няма негативен ефект върху ресторантьорите, при положение, че навсякъде се спазва едно и също нещо", обясни тя.

Нидал Алгафари пък отговори, че дори и да остане забраната, бизнесът ще намери отново начини и пролуки, за да я заобиколи, както и до сега с различни изнесени шатри и други приспособления, където да бъдат настанявани пушачите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase