Снимка: архив, БулФото
fallback

59% от българите искат в програмите за 10-и клас да се изучава комунистическият режим, 22% са против. Данните от експресно социологическо проучване на "Екзакта" бяха обявени на международна конференция на Комисията по досиетата, посветена на документите на комунистическите тайни служби.

56% от българите желаят публично оповестяване на резултатите от проверките за принадлежност към службите, сочи проучването, проведено през този месец.

Всеки четвърти българин се интересува от работата на комисията по досиетата, като това не са политически обагрени хора, отчита проучването, цитирано от БНР.

По традиция мъжете над 50 години, хората с висше образование и столичани проявяват значителен интерес към миналото и работата на службите у нас. Нараства и броят на хората, които виждат смисъл в съществуването на комисията по досиетата. 57% от българите желаят публично оповестяване на всички резултати от проверките, отчита Лидия Йорданова от "Екзакта".

"Избирателите на повечето политически формации у нас категорично подкрепят съществуването на комисията. Единствено симпатизантите на БСП са на полярни мнения и на практика отговорите им показват разделение. 41% от социалистите се обявяват за съществуване на комисията, а 36% са против", обяви тя.

Над 60 на сто от българите са убедени, че хората на ръководни длъжности задължително трябва да се проверяват за съпричастност към бившата Държавна сигурност.

Нужни са промени в Закона за досиетата, отчита още изследването. Най-масовото очакване за промени в закона, заявено от 25% от пълнолетните българи, е свързано с общественото желание за разширяване на обхвата на проверяваните лица от комисията.

"Очевидно все още съществува известен дефицит на доверие по това дали всички сътрудници на бившата Държавна сигурност в крайна сметка ще бъдат някога публично огласени", коментира данните Лидия Йорданова.

Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов подчерта, че за близо 12 години от приемането си Законът за досиетата работи, но има и много за вършене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 6 години

Само че комунизъм в България никога и по никакви шаблони/мерки/примери/логики не е имало!! В България имаше чиста и проста милиционерска диктатура най-вече на простака като неговия манталитет се издигаше в култ към личността! Днешна България не е по-различна!! Единствената разлика е "религията" на меркантилността прикрепена към безхаберието и масовото зомбиране на 'шушанците'! Ако някога сме били велики, то сега сме пародия на нация и държава!

25

Анонимен

преди 6 години

Повечето хора искат да се изучава за да е ясно на младите каква пародия е комунизма. Един театър за пред масите. Да не се лъжат децата с фалшиви истори за това колко е било добре тогава.

24

до Бостанджия

преди 6 години

Само очаквам да обясниш, как изчисли, че сега можеш да купиш 400 дини? Със каква заплата? Ако е средната според НСИ - чисто около 700 лева, то пак не може. Колко тежи една диня? Като бях малък, вземахме по цели чували- около 200-300 килограма за тогавашните 2-3 лева. Беше много вкусно диня със сирене (истинско сирене за 2,60 килограм тогавашни пари) и истински пресен мед.

fallback