Снимка: БТА

Eдин контролен орган към НОИ да следи цялата система по ТЕЛК освидетелстването. Това е предложението след срещата в МС на представители на правителството, НОИ и националнопредставителните организации на хората с увреждания.

Още по темата

"Този единен контролен орган ще упражнява контрол върху всички издадени ТЕЛК решения, върху детските ТЕЛК решения, тъй като до момента няма контрол върху тях", обясни заместник-социалният министър д-р Султанка Петрова пред журналисти.

По думите й отделно при сигнал комисията ще има възможност съгласно българското законодателство да направи проверки на място.

В НОИ имат териториални дирекции и те могат по места да извършват чрез експерти контролни дейности, уточни заместник-министърът, цитирана от БТА.

Предложението за промяна ще бъде допълнително обсъдено с организациите на хора с увреждания и след това ще бъде внесено в НС. Те отдавна предлагат да бъде създадена подобна единна комисия за контрол.

В момента има девет комисии, които трябва да извършват контрол върху цялата верига по ТЕЛК освидетелстването и това е заложено в Закона за здравето. Тук влизат Министерството на здравеопазването, Социалното министерство, НОИ, НЗОК, регионалните здравни инспекции, регионалните картотеки.

"Идеята е да се направи един контролен орган, защото от съществуването на девет комисии досега няма ефективност и липсва контрол", отбеляза Петрова.

Обсъдено е и лекарите, които злоупотребяват и допускат издаването на документи с невярно съдържание, да носят наказателна отговорност.

Когато се установи, че лицето няма увреждане, а се възползва от системата години наред, то ще бъде принудено да възстанови сумата, която е получавало през годините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase