Снимка: Bulgaria On Air

Хората с увреждания излязоха на Национален протест под прозорците на Министерския съвет, а след това се проведе среща в Министерството на труда и социалната политика с НПО-тата им.

"Промените не трябва да ощетяват истинските хора с увреждания. Трябва експертизата на работоспособността и медицинската експертиза да се извършват от един контролен орган. За целта е нужно да има електронно досие и електронна здравна карта, електронна обща система и по-силен контрол", подчерта зам.-социалният министър д-р Султанка Петрова.

В студиото на "Денят ON AIR" тя разкри, че се подготвя Комисия по проверяване на ТЕЛК-овите решения, която да контролира издаването им.

"Радвам се, че хората с увреждания подкрепят промяната. Но не говорим за спиране на пенсии или лишаване от социални услуги. Всички общества се изправят пред този проблем и търсят начин той да бъде решен. Тук става въпрос и за достъпна среда. В Кодекса на труда е записано, че всеки трябва да наема хора с увреждания", отбеляза д-р Петрова.

Пред Bulgaria ON AIR гостенката посочи, че на 16, 17 и 18 април в София в кв. "Бояна" ще се проведе конференция на високо ниво на тема социална икономика.

"Ще има и друг форум за представяне на произведени от социалните предприятия стоки. Министерството на труда е готово със закон за социалната икономика", заяви зам.-социалният министър.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase