fallback

Венета Павлова вече 15 години е разделена със своите две дъщери и зет си. За да може нейното семейство да оцелява. Нейната пенсия е 180 лева и ако не е помощта на децата й, които работят в чужбина не вижда как ще свързва двата края.

Чистата статистика сочи, че парите, изпратени от български гастербайтери са се увеличили с 250 млн. евро. За баба Вени обаче тази статистика означава оцеляване.

Oще по темата

Децата й заминали за Гърция, защото дълго време в България били без работа.

"15 години са в Атина. Аз съм работила 6 години, гледала съм баба, но е много трудно да бъдеш далеч от децата си. Но като гледаш, че там ще вземат поне 500 евро се примиряваш. Такива пари в България не могат да изкарат".

Голямата й дъщеря работи като чистачка в Американското посолство, зетят почиства през нощта метрото, а другата й дъщеря почиства офиси. Венета признава, че без помощта им трудно би се справила.

"Изпращат ми дрехи, пари, с които си плащам сметките. Моята пенсия е 180 лева и не ми стига за нищо. Ако не е тяхната помощ умираме, няма с какво да се прехранваме", споделя баба Вени.

Гръцките пари на близките й се влагат до стотинка. Сега тече усилен ремонт на къщата й. Вкарали си парно, сложила си алуминиева дограма на къщата, сега са започнали да правят кухня, защото има още един син.

Но болката от раздялата няма как да се премахне.

"Искам да се върнат, но къде ще работят като се върнат?", пита Венета.

За цялата 2017-та, от сънародниците ни, които работят зад граница, в България са получени над един милиард и 150 милиона евро, сочат предварителните данни на Българската народна банка.

Това е с 284 милиона повече от 2016-та. Така за поредна година парите изпращани от българските емигранти са повече от тези, които влагат чуждестранните компании у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

134

От Берлин 2

преди 6 години

Баща ми с 45 години трудов стаж, - 280 лева пенсия... Работеше последните 6 години като пазач в една държавна фирма, като( не ми е казвал) е получил заплата само за 24 месеца....Фирмата в момента фалира... Той е работил 4 години за 0 лева....!( щях да го пребия, като разбрах)- остатъчната сума няма да види никога... Майка ми безработна на 63 години...предлагат й да работи като шивачка по 12 часа на ден за 400 лева!!!Кой от вас ще ме съди, че не искам моите родители да умират от глад?!

133

Берлин

преди 6 години

Това с парите, които емигрантите пращат в България, малко ми напомня поговорката "Храни куче - да те лае". :)

132

Анонимен

преди 6 години

Ето тук се крие разковничето, в израза "нас ни осигуряват", а не "ние се осигуряваме". Това е равностойно на "те ни хранят, ама на нас не ни е вкусно"

fallback