Снимка: архив, БулФото
fallback

Синдикатът на надзирателите в затворите обмисля да поднови протестите си. Това става ясно от отворено писмо до премиера, председателя на НС, правосъдния министър, главния прокурор и всички параламентарно представени партии.

Oще по темата
"Удобството не може да бъде водещо, нашата кауза е връщането на достойнството и честта на професията. Парите за исканото от нас увеличение на трудовите възнаграждения не заместват нашето здраве и живот", пишат в писмото надзирателите.

Преди около 2 седмици правителството отпусна 15 млн. лв. за ръст на възнагражденията, като допълнително трябваше да бъде обсъдено как те да се разпределят. Такава среща обаче не се състоя заради заетост на министър Цецка Цачева.

От синдиката настояват за механизъм за решаване на проблемите, който да бъде задействан не от конкретни събития, нито пък да бъде политизиран, както според тях е в случая.

Според синдиката случващото се в българските затвори е пряка последица от водената политика по отношение на целия сектор "Сигурност", в частност затворите, което е отражение на състоянието на държавата като цяло в лицето на политическия елит по време на целия преход.

В системата на затворите и арестите все още не е започнала истинска реформа. Системата е в състояние на ентропия, вместо еволюция, блокирана от хора, някои от тях заемащи ключови ръководни позиции, занимаващи се с избор и подбор на кадри по свой образ и подобие, със съмнителни сделки, което обуславя модела на управление, функционирането, моментното състояние, съответно с качеството и визията на системата.

Днешното управление е чутовно, контрапродуктивно, заслепено, себично, фокусирано, мотивирано единствено и само по усвояването на средства от европейските фондове, като всички други потребности и грижи за служителите не са на дневен ред, пише в писмото.

Освен това наказателно-изпълнителната политика е погрешна, тотално сбъркана, порочна, не съответства на стандартите на ЕС по отношение на изпълнение на наказанието "лишаване от свобода", съответно изтърпяването.

От синдиката посочват, че са предприели действия на защита на служителите, нападнати от избягалите затворници.

Припомнят се и казуси за посегателства и поръчки за нападения и убийства на надзиратели, социални и медицински работници, а като емблематичен пример - главният надзирател на Софийския затвор, издъхнал в болница след жесток побой, поръчан от лишени от свобода.

Срещу надзирателите се води компроматна война, която има своята цикличност, но винаги целта е една и съща - да се омаловажи трудът на обикновения служител и да бъдат прикрити истинските виновници за състоянието на сектора, пише в писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Григорий Распутин

преди 6 години

А в частния сектор при така наречените "бизнесмени" как се работи?Осигуряват те на 4 часа,плащат ти за 8 часа.а работиш 12 часа.А в инспекцията на труда са на принципа "Ни чул-ни видял".

29

До хо-ха-ха

преди 6 години

Условията на труд са като на много други, които работят за мин. заплата. И няма дрехи, няма 20 заплани, няма ранно пенсиониране ....

28

Анонимен

преди 6 години

Знаем за проблемите, знаем за неравностойното заплащане и условията на труд. Но, знаем още че служите за мулета и унижавате професията като се продавате на престъпниците! Бедността не е порок, скромността не е глупост! Все пак, държавни служители сте и то доброволно! Затова, казаното за държавата се отнася и за вас!

fallback