fallback

Общ преглед

Политиците от прехода определено и до ден днешен събират много полярни мнения за дейността си. Вероятно, заради времената в които живяхме, в това има известна логика, а оценката на историята все още изглежда далечна.

Oще по темата
Можеха ли последните близо 30 години да протекат по по-добър за страната начин, или всичко възможно бе направено?

Екипът на Dnes.bg продължава да ви връща с архивни кадри отново през 90-те години на XX век, когато прохождаше българската демокрация.

Да ви припомним отново събитията, които хем всички помнят, хем вече са забравили основните детайли около тях. И най-важното - да ви срещнем отново с образите на знаковите хора и политици на последните 25 години, доста от които вече са извън голямата политика.

След като започнахме с бившите премиери Симеон Сакскобургготски, Иван Костов и Жан Виденов, сега ще се обърнем и към президентската институция. И по-конкретно по времето на президента Петър Стоянов, чието управление започна в най-размирното време в най-новата ни история – януарските протести през 1997 година.

Петър Стоянов е президент на България от 22 януари 1997 до 22 януари 2002 г., когато е сменен на поста от Георги Първанов.

По време на мандата му България подава официално молба за членство в НАТО и играе важна роля в разрешаването на Косовската криза. По същото време България започва активни преговори за присъединяване към Европейския съюз, които са ключови за последващото приемане на страната.

През 1999 г. за първи път американски президент посещава България. По покана на Стоянов Бил Клинтън прави историческо тридневно посещение през ноември.

По време на мандата си Стоянов става и първият държавен глава в света, подписал закон с електронен подпис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 6 години

В България е задължително винаги политиците да са мошеници. Изключения не се допускат.

48

Анонимен

преди 6 години

Това е най-добрия президент на България!

47

-----------

преди 6 години

Коня

fallback