Кадър: YouTube
fallback

 

Едно момченце от девинското село Грохотно изуми родителите си и местните хора, след като изведнъж проговори на английски език, без никой да го е учил.

“Един ден просто заговори на английски, каза ми: Аз съм номер едно, ти си номер две, аз съм по-умен от теб. И след това не спря да говори на английски. Първоначално изпаднах в шок и паника, че му има нещо”, казва баща му Айдън.

Малчуганът Семих Алиман е единствен син на Севинч и Айдън от Грохотно. Ходи на детска градина, където се говори български език. Майчиният му език пък е турски.

Детето обаче проговаря на английски език, без да се запъва на думите изобщо.

“Хората са страшно учудени. Някои си го обясняват, че е прероден. Други казват, че може да е от децата индиго, които много бързо възприемат. И все пак няма обяснение как е научил значението на думите, които използва”, казва бащата.

Чудото със Семи станало, когато бил на пет години и половина. На 8 март той навършил 6 г.

Родителите никога не са пребивавали в англоезична среда, пише "24 часа". 52-годишният Айдън има фирма, която доставя интернет в района на Девин и поправя компютри, лаптопи и телефони. Учил е за учител, после следвал в Турция турска филология, но не я завършил. Бащата знае малко английски, който е научил покрай компютрите. Майка му въобще не говори чуждия език.

“Сега, когато гледаме филми, малкият ни превежда”, казва 30-годишната Севинч. На въпрос кой те научи да говориш английски, хлапето заявява категорично: “Сам съм се научил!”

Двамата чакали 10 г. да се роди синът им. “Много сме щастливи с него, но никога не ни е минавало през ум, че детето ще ни изненада така”, казват родителите. Преди да проговори на английски, детето можело да брои до 10. Дори и сега въобще не може да пише на чуждия език.

Семи им казал, че се научил от детските филмчета, които гледа в интернет. Бащата на няколко пъти записва видео, в което детето спокойно разговаря и обяснява на английски всичко. Качил клиповете в YouTube. Тъй като не знае всичко, което синът му говори, веднъж решил да го провери. Намерил превод на редки вулгарни изрази и ги казал пред малкия, а той отсякъл: “Как не те е срам да говориш такива неща!”

За да се убедят в способностите му, Айдън и Севинч накарали момченцето да разговаря с британско семейство. И се уверили, че говори добре. Иначе Семи като повечето си връстници обича да конструира, да играе с лего и да гледа филми, а мечтата му е да стане професор и да прави експерименти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

142

икономист

преди 6 години

Естествено, че учи само! Талантливо е, чуждият език му се отдав, и това го стимулира да го опознава още повече. Ако не му се отдаваше, тогава би спряло да учи. Нищо не става насила! Специално английския, всеки може да го научи на базово равнище, но по-задълбочените познания, изскват наличие на някакъв талант. Това важи за всяка една сфера!

141

До 141

преди 6 години

Споко, родителите не го мъчат да учи, то детето само учи, както и им е казало. По- скоро родителите да спрат да си чешат егото по медиите. А от знание никой не е умрял, та нека се учи детето щом може и го влече. Нека си направи научната кариера. Умно дете е, браво на него. Само дано медиите да не го окапазят и лишат от приятели.

140

до родителите на

преди 6 години

СамиОставете детето да изживее пълноценно детството си.Него форсирайте с езици и др. подобни.За всичко идва време.Да научи добре български , защото за него е важно/за у-ще/, майчиния иза сега толкова.Не мъчете детето излишно.

fallback