Снимка: Pixabay

Храната и напитките в Източна Европа често не само е с по-лошо качество, но и по-скъпа спрямо храната в Западна Европа, призна евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Той и колегата му Андрей Новаков са внесли в Европейската комисия предложение за нова програма, която да въведе минимални единни стандарти за качеството на храната в Европа.

Още по темата

Програмата е на стойност 300 000 евро. С тези средства те предлагат да се направят изследвания и тестове, които да докажат, че е възможно да се въведат единни стандарти и това да не доведе до закриване на работни места в Европа.

"Проблемът съществува от повече от 20 години. Има огромна разлика в храните в Източна Европа и Западна Европа", каза още Радев и заключи, че става дума за недопустима дискриминация.

Радев съобщи, че до средата на лятото трябва да има яснота дали предложението ще бъде прието.

В края на 2017-а европроучване доказа двоен стандарт между храните у нас и в Западна Европа. Разликите са както в цената, така и в качеството.

Оказва се, че натурален сок у нас се продава с близо 150% по-висока цена, отколкото същият сок в Германия. Бебешко пюре, предлагано у нас, съдържа с 26% повече олио от същото пюре, предлагано в Германия или Австрия.

Съществени разлики в цената и състава има и при шоколадовите десерти и газираните напитки.

Ощетени от ниското качество са най-вече консуматорите в Полша Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Хърватска, България, Румъния и Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase