Снимка: архив Reuters
fallback

"Българският хляб, който се предлага на доста достъпна цена, е с доста компрометирано качество", каза в студиото на "България сутрин" експертът по хранене Яна Данаилова.

Според нея най-здравословен е хлябът, който е приготвен от пълнозърнесто, лимецово или ръжено брашно, направен с вода и квас без мая.

"Белият хляб води до покачване на кръвната захар при редовна консумация. Прекалената консумация на бял хляб може да доведе до натрупване на излишна телесна маса, което пък от своя страна може да доведе до отключване на сериозни заболявания", категорична беше Данаилова пред Bulgaria ON AIR.

Oще по темата

Молекулярният биолог д-р Сергей Иванов обаче не се съгласи с това, че хлябът, независимо бял или черен, е причина за заболявания.

"Няма никакви изследвания, че хлябът води до ракови заболявания. Това са абсолютни легенди", категоричен беше д-р Иванов в ефира на "България сутрин".

Биологът обаче беше категоричен и по друг въпрос: "Ние не знаем какво се съдържа в хляба на официално регистрираните и на нерегистрираните производители", каза той. По думите му у нас няма действаща програма за контрол и методи за изследвания.

Статистиката показва, че 8 от 10 хляба на практика са без установено качество и състав. Регистрирането им в Агенцията по храните не е задължително.

Николай Кайджиев, който е собственик на пекарна само от няколко месеца пък каза, че е трябвало да се регистрира към Агенцията по храните и не знае как други търговци избягват това.

Кайджиев каза също, че вредата на глутена в хляба е мит, защото той вреди само на хора, които имат дефекти и заболявания в своята имунна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 6 години

До бай Иван До този извод стигнах с опити.От 500 сава, ама... точно!Остава да разуча каква е разликата между брашно 500 (става за баница), 650 - ок е за хляб, но 700 е отлично за домашен хляб.Не ми се вярва да означават само размера на частичките до които е смляно зърното.

29

Анонимен

преди 6 години

От 200 грама брашно се прави 1 кило хляб. Всичко е химия и металургия.

28

Анонимен

преди 6 години

Хлябът и тестените изделия са Н1 причинител на рак на дебелото черво и кариеси.

fallback