Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

За първи път в Ерусалим наш държавен глава се поклони пред жертвите на кораба "Салвадор", на който преди 80 години български евреи от Варна се качват, за да избягат от нацизма, съобщи Bulgaria ON AIR
Oще по темата

В началото на декември 1940 г. "Салвадор" потегля от Варна за Израел. На борда му има предимно български евреи, които тръгват към родината си заради войната тогава.

Сред тях е 18-годишната тогава Режина и семейството ѝ. По пътя към Израел обаче лошото време ги принуждава да останат 5 дни в Истанбул. На 12 декември отново потеглят за Израел.

Тогава се разразява буря, а корабът започва да се разпада. Режина и семейството ѝ успяват да стигнат до брега, но не всички оцеляват - само тя и баща ѝ.

Остават месец в Турция, а след това тръгват към Израел. Оттогава Режина живее в страната, а днес се срещна с президента Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

анонимен

преди 6 години

До Анонимен Холокост е избиване на евреите, конкретно на евреите. По-добре трябва да познаваме историята всички.

14

анонимен

преди 6 години

До ЧикънУправляват, защото могат. Защото днешната епоха ги цени, както би трябвало.

13

анонимен

преди 6 години

Мракобесни времена. По суша и море са бягали евреите от този жесток нацизъм. В България е имало антисемитизъм в огромни размери, във фатална степен, имало радикални хора, а антисемитизмът е нацизъм, фашизъм. Манипулативните историци се опитват да твърдят, че у нас не е имало фашизъм. Имало си е, имало е властници с фашистки разбирания. А съдбата на евреите е сред най-тежките в историята на човечеството.

fallback