Снимка: Правителствена пресслужба, архив

Обвинения в кражби, далавери и корупция отправи опозицията към управляващите заради предложението им поддръжката на оградата на границата с Турция, която спира нелегалните мигранти, да бъде освободена от задължителните процедури по Закона за обществените поръчки и да се договаря пряко.

Още по темата

В крайна сметка въпреки критиките на БСП и ДПС, мнозинството окончателно прие поправката в Закона за обществените поръчки, с която ремонтът на съоръжението ще минава без конкурс.

Червеният Филип Попов припомни, че преди месец прокуратурата започна разследване на строежа на възпрепятстващата ограда на българо-турската граница.

Причина за това станаха подадените сигнали от левицата, според която в изграждането на съоръжението са допуснати нарушения и са извършвани корупционни схеми.

"Разбираме желанието ви и поддръжката да е без обществена поръчка, но недоумяваме защо вие правите това предложение. Ясно е, че целта не е да стане по-бърза и ефективна процедурата, защото и сега по Закона за обществените поръчки има начин ремонтът да мине без конкурс при форсмажорни обстоятелства. Целта ви е да се прикрият далаверите при строежа и те да се продължат и с ремонта“, скочи той.

Според Хамид Хамид от ДПС решението на управляващите е абсолютно ненужно и само подсилва съмненията в обществото, че около тази ограда има нещо нередно. Той смята, че новият текст създава прецедент, който обаче може да бъде използван и при други случаи.

Павел Шопов от "Атака" пък защити нуждата от бърз ремонт на оградата и коментира, че темата за съоръжението е една от най-експлоатираните политически.

"За нас от ОП тя е рожба, за която се преборихме много трудно, успяхме да убедим БСП по времето на Пламен Орешарски да бъде започнато строителството й, поддържахме тезата си пред ГЕРБ месеци наред, за да я довършат. За нас оградата не е въпрос за политически облаги, а въпрос на кауза за държавата", настоя той.

Според Иван Иванов от БСП обаче, след като прокуратурата е започнала разследване, значи е открила престъпления и не бива да се превръща парламентът "в съучастник на тази кражба".

Йордан Цонев от ДПС пък предупреди, че всеки законодателен текст, който дава възможност за произвол, е хранителна среда за корупция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase