Снимка: Pixabay

До 40 стотинки може да стигне цената за едно яйце за Възкресение Христово, съобщават от Съюза на птицевъдите в България пред "България днес". Освен това яйцата няма да са много едри.

Факт е, че наличието на отровното вещество фипронил, принуди Агенцията по храните у нас да умъртви над 100 хиляди заразени птици, както и да унищожи големи количества яйца по време на драмата.

Скоро също бяха избити хиляди кокошки, за които имаше съмнение, че са болни от птичи грип, което се отрази пагубно върху цените на птичите продукти за потребителите.

"Загубите за родното производство не са малки - коментират от Съюза на птицевъдите. - Цената, на която производителите ще продават яйцата си, най-вероятно ще е около 20 стотинки. Това означава, че крайният потребител ще ги купува за 15 стотинки повече. И това се отнася за големите вериги.

В малките магазини цената може да скочи над 0,40 лв. за бройка. Важно е да се знае, че вносните яйца, които подбиват пазара с нереално ниски цени, са с по-ниско качество от българските".

Най-често внасяме яйца от Полша и Румъния. Потребителите трябва много да внимават, защото в момента в Европа има няколко големи огнища на птичи грип. Последното е открито в Италия.

"В по-голямата част от континента птиците се отглеждат свободно и имат контакт с дивите птици, няма как да ги изолират. Така по-голям терен може да бъде замърсен. Страни като Холандия, Германия, Франция ще пострадат. Важно е хората да следят с какъв произход са яйцата, които купуват", разясняват още специалистите.

Първото нещо, което обикновеният потребител трябва да погледне, е двете букви на опаковката. Те показват от коя държава са яйцата. Маркировката на родната продукция е обозначена с BG.

Относно по-малкия размер на яйцата, които предстои да бъдат пуснати в продажба, от Съюза на птицевъдите обясняват проблема с това как са заложени кокошките през есента, за да снасят. Също така Великден се пада по-рано от минали години - в началото на април, и на пазара ще се предлагат първите продукции на пернатите, които са по-дребни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase