Снимка: 24 часа

Една майка се бори да роди дете със замразения генетичен материал на загиналия си съпруг, но здравна наредба засега я спира. В нейната битка се включва и омбудсманът Мая Манолова.

Историята на Ася и съпругът й започва като на хиляди двойки у нас. На 20 юни 2017 г. те замразяват ембриони, но заради здравословен проблем при жената процедурата се отлага. Две седмици по-късно - на 13 юли, съпругът на Ася умира при трудова злополука, разказва "24 часа".

След инцидента тя решава, че иска да сбъдне общата им мечта. Отива в клиниката, за да завърши процедурата. Лекарят се съгласява, но седмица по-късно получава покана да подпише документ за унищожаване на материала.

Ася е в шок, защото при подписването на договора нямало подобни условия, каквито били записани в Наредба 28 на здравното министерство от 2007 г.

Тя търси помощ от самото министерство, Агенцията по трансплантации и от Мая Манолова. Омбудсманът изпраща писмо с искане от здравния министър да отмени наредбата за забрана на инвитро след смъртта на партньор.

И в момента в здравното министерство работна група готви промяна в текстовете. Работата по тях е започнала още през 2013 г., но заради честите смени в ръководството все още не са финализирани.

Ася постоянно проверява дали промените са качени за обществено обсъждане, но подозира, че забавянето е заради правен казус. Въпросът дали детето ще бъде официален наследник на бащата, щом е заченато след смъртта му, забавя процеса за промяна в наредбата.

Юристи обяснили, че това е превантивна мярка срещу злоупотреби в случаи на възможност за голямо наследство.

"Надеждата да имаме дете ме крепи", казва 38-годишната Ася. Със съпруга си мечтали да имат дете и продали са част от имота си, за да платят първоначалната вноска за процедурата. Жената е решена, че ако се наложи, ще изтегли кредит за останалите 4000 лв., за да завърши процедурата.

Генетичният материал на загиналия съпруг и на Ася се съхранява в инвитро клиника. Ембрионите са блокирани до настъпване на промяна. Вариантите са жената да се откаже и те да бъдат унищожени или да се изчака промяната в наредбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase