Снимка: архив, Булфото

Бракониерските набези бележат своят пик, смятат депутатите от Обединени патриоти и заради това искат по-сурови наказанията за незаконен улов на риба.

"България е една от малкото държави в ЕС, които наказват бракониерския улов и риболов на риба с хрилни мрежи и взривни вещества единствено и само с административно наказание", посочват те.

Патриотите настояват с внесени поправки в Наказателния кодекс да се налага наказание не само на бракониерите, които са уловили незаконно риба, а и на хванатите в момент на "ловене".

Освен за риболов в рибостопански води с взривни, отровни или зашеметяващи вещества се предвижда наказания да се налагат и за използване на "всякакъв вид мрежи" в нарушение.

Предлага се минималната парична санкция за незаконен риболов да се увеличи от сегашните 100 на 200 лева, като се наказват и маловажните случаи.

Новият проект предвижда при повторно нарушение наказанието да е затвор до 2 години и глоба от 500 до 2 хил. лв.

Според авторите на промените с по-високите санкции за повторно извършване на деянието ще се постигне по-добра превенция.

Те посочват още, че бракониерите са 0.001% от общия брой на риболовците в страната.

В мотивите към измененията патриотите цитират и данни на ИАРА, според които на денонощие се ловят над 100 кг незаконно риба, което означава, че бракониерите трупат огромна печалба, а и са нелоялна конкуренция на пазара.

Освен това имало и отлив на туристи от малките населени места във вътрешността на страната, разположени до язовири, реки и езера, които са предимно любители риболовци. От 27 години обаче има процес на обезрибяване на водоемите, което гонело риболовците.

Така че заради бракониерите страдали и тези малки населени места, защото основният им поминък е селският туризъм, мотивират се още от ОП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase