Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед
Десетки граждани се включиха в литийното шествие по повод навършването на 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, предаде "Фокус". 

Традиционно шествието тръгна от храм "Св. София" до паметника на Апостола. 

В шествието се включиха вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът Мая Манолова, зам.-кметът Тодор Чобанов, началникът на Военна академия "Г. С. Раковски" ген.-майор Груди Ангелов, председателят на БСП Корнелия Нинова, председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов, общински съветници и депутати. 

Шествието се предвождаше от представители на Българската православна църква. 

Полицейското присъствие в района е засилено. Движението около храмовете "Св. Александър Невски" и "Св. София" е ограничено. 

Пред паметника на Апостола предстои да започне церемонията поклонение. Президентът Румен Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец.

"Ти, който си спечели прозвищата Левски и Апостола, положи най-здрави основи на нашето историческо пробуждане и на осъзнатия стремеж към свободна и независима България", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Свели глави пред паметника, който бележи мястото на онова "бесило славно", което по срам и по блясък е с кръста равно, да се поклоним в сърцата си пред Дякона и да поискаме прошка. Прости ни, Апостоле, за суетата, която често ни заслепява. За гордостта, заради която не виждаме доброто в другите. Прости ни, че понякога губим и вяра", заяви Йорданка Фандъкова.

Тя цитира думи на Захари Стоянов, който пише в първата биография на Васил Левски: "Смело можем да предположим, че ако на Левски на мястото беше който и да е, то неговият кураж и надеждите му щяха да се разбият още в началото на неравната борба". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар