Снимка: АФИС

Всеки втори българин е убеден, че корупцията в страната нараства, сочи проучване на агенция АФИС, осъществено в периода 8-12 февруари 2018 г. сред 1010 пълнолетни български граждани.

След отхвърления вот на недоверие към кабинета, предизвикан от БСП по темата за корупцията,
темата не слиза от обществения дневен ред, отчитат социолозите.

Почти половината от пълнолетното население – 48,8%, е на мнение, че злоупотребата с публичната власт за лични цели нараства. Обратната оценка дават едва 9%, а 34% смятат, че тя остава на същото ниво, сочат данните на АФИС.

Българинът се тревожи: Корупцията расте, най-много – в правосъдието

Сравнявайки днешното ниво на корупцията с миналото, 41,4% от хората оценяват, че тя е най-разпространена сега. Според други 10% неин връх са били първите години след приемането на България в ЕС, а 6% смятат, че моралното разложение е кулминирало в първите години на новия век. Други 20% пък смятат, че нейният взрив е бил в първите години на прехода, 3% смятат, че тя е отбелязала рекорда си при социализма, а 19% се затрудняват да посочат определен период.

По въпроса дали се прави достатъчно за намаляването на корупцията, 46.8% оценяват опитите на властта като съвсем недостатъчно, а още 31.2% я определят като цяло недостатъчно. Едва 13% отчитат опитите за борба с корупцията като достатъчни.

Българинът се тревожи: Корупцията расте, най-много – в правосъдието

На въпроса кои са сферите с най-голямо разпространение на корупцията 42.9% посочват правосъдието, 34.1% митниците и 23.8% здравеопазването.

Следват полицията с 19.1%, министерствата с 16.5%, общинската администрация с 10.1% и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase