Снимка: Кадър Нова тв
fallback

Една жена от Афганистан бяга от ужаса в родината си. Учителката Салеха Наими е гонена заради борбата си за свобода и равни права.

А докато бяга от войната, създава училища за деца на мигранти. В момента преподава в Центъра за бежанци в Харманли.

Салеха е учител от 39 години насам. Завършила е математика и педагогика в Кабул.

"Да стана учител беше мечта на баща ми. Той бе убит от противниците на режима. Приемам професията си като обещание, което никога не мога да наруша", разказва пред Нова тв афганистанката.

Професията й е и спасението от всички препятствия в живота й. Живяла е като бежанка 18 години в Пакистан, където също е преподавала. Връща се в Афганистан пак да преподава, но през 2011 г. губи и съпруга си – той е отвлечен от муджахидините.

"Аз работех в комитет по опазване на човешките права. Позволих си да уча жените какви права имат. С други правозащитници посещавахме домовете им. Това ядосваше съпрузите им и бяхме заплашвани многократно", спомня си Салеха.

След като е пребита от бой пред учениците си, взима решение да бяга. Идва в България преди година и половина, заедно с едната си дъщеря. Другата все още е в Кабул. Салеха не я е виждала от две години и не знае дали това някога ще се случи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 6 години

По-добре Салеха Наими и дъщеря и да заминат за Пакистан след като е и живяла там 18 години.Това е нейната среда и може да продължи борбата си за свобода и равни права.Пребиваването и в България е безсмислено и нежелано защото тя е нелегален мигрант и с нищо не е полезна на държавата ни.В нейният мюсолмански свят ще е много по-полезна за жените и децата.

18

Анонимен

преди 6 години

Къде ми изчезна коментара

17

Анонимен

преди 6 години

Като знам какви милиарди ежегодно се изливат в афганистан не бих им подхвърлил коричка хляб.

fallback