Снимка: "Четири лапи"

В зоопарка в Пазарджик има условия да живеят здрави лъвчета, но не и Терез и Масуд. Това заяви Марияна Иванова, директор на фондация "Четири лапи", по повод споровете къде да бъдат настанени животинките.

Още по темата

По думите й те имат нужда от ежедневно наблюдение от ветеринар, защото имат увреждания от това, че са плод на близкородствено развъждане. Терез има увреждания на предните лапи и ще има нужда от операция, което в Пазарджик не може да стане.

"Рисково за тях е и сега, когато преминават към хранене с месо. Имат нужда от диета и специално хранене. Уврежданията при Терез са тежки и в Пазарджик няма как да се направи тази операция", обясни Иванова пред bTV.

Прегледите на Терез показват стара фрактура на таза – от стъпкването, когато бяха малки.

Тя е категорична, че в Пазарджик няма да оцелеят. Ако заминат за спасителния център в Холандия ще имат шанс за живот и пак ще бъдат български лъвчета.

Явор Гечев от Фондация "Четири лапи" уточни, че вече са събрани над 40 хиляди подписа в подкрепа на това двете лъвчета да заминат в специализиран център в Холандия.

"Аргументите, които имаме, са свързани със здравословното състояние на едно от лъвчетата – Терез, която има проблем с растежа. Масуд също е изложен на същата опасност", коментира Гечев, цитиран от "Фокус".

Той каза също, че е предложил на кмета на Пазарджик там да бъдат настанени други два лъва от парка в Разград – Любо и Ева, които са на 6 години и са здрави.

"Освен това очакваме решението на Общинския съвет в Разград да бъде публикувано на сайта на общината, за да можем да го обжалваме пред съда", каза също Гечев.

Междувременно, от Фондацията организират протест, който ще се състои пред сградата на Министерския съвет в София и ще започне в 12:00 часа днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase