Снимка: Четири лапи

Протест в защита на две малки лъвчета се организира днес. Лъвчетата Терез и Масуд са родени в зоопарка в Разград, но тяхната майка ги отхвърлила. Затова те бяха изведени от клетката и в момента се отглеждат доброволно от сдружение "Дивите животни".

Още по темата

За двете лъвчета имаше план - те да бъдат изпратени първо в Холандия, където да свикнат с големите котки, а по-късно да заминат към Република Южна Африка, където да бъдат пуснати да живеят на свобода.

И така, до момента, в който кметът на Разград и общинския съвет на града не решават да гласуват да подарят двете лъвчета на зоокъта в Пазарджик, където условия за живот на двете котки няма.

Днес министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се срещне днес с председателя на сдружението "Четири лапи" Явор Гечев, за да намерят най-подходящото решение за двете лъвчета от зоокъта в Разград - Масуд и Терез. Това каза министър Димов пред БТА.

Той посочи, че за тях в момента в рамките на България е проблематично да се намери подходящо място.

Димов отбеляза, че "Четири лапи" е може би най-добре запозната, благодарение и на международната си мрежа, къде те могат да се чувстват максимално добре.

"Министерството е абсолютно мотивирано, съвместно с неправителствената организация "Четири лапи", да намери най-доброто решение за тези две лъвчета, коментира Нено Димов.

На срещата ще бъдат обсъдени и съвместни действия за цялостното състояние на зоологическите градини в страната.

"Ако гражданите искат да има зоологическа градина в техния град, трябва да са готови през местните данъци и такси и през общинските пари, които се дават, да ги приведат в съответствие с изискванията на закона", смята министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase