Снимка: архив, Ройтерс

Регионалният министър Николай Нанков се ангажира със законодателна промяна, че смяна на пола се извършва само по биологични причини.

Още по темата
Регионалното министерство отговаря за Закона за гражданската регистрация, в който сега липсва ясен регламент в посока на пола.

В отговор на въпрос пред Дарик министърът обясни, че е готов да инициира обществена дискусия за такива законови промени.

"Да, с твърдо убеждение бих подкрепил това, с изключение на случаите с хермафродити, които са наистина много редки", заяви Нанков.

"Всяка стъпка по темата предизвиква дискусии и разделение в обществото, но аз лично смятам, че подобна поправка би била напълно резонна и отчитам като пропуск, че не е направена", коментира регионалният министър.

Дискусията около половете възникна във връзка с ратификацията на Истанбулската конвенция за защита от домашно насилие. Текстове за т.нар. социални роли на половете предизвикаха съмнения, че това е опит за легализиране на гей бракове, въвеждане на "трети" пол и т.н.

Заради поляризираните мнения в обществото управляващите взеха решение ратификацията на документа да бъде отложена във времето до изчистване на спорните въпроси.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase