Снимка: БТА, архив
fallback

Деинституционализацията няма път назад. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира във Велико Търново въпроса за насилието над деца с увреждания в дом "Хризантема" в Габрово.

Oще по темата
"Това че има един грозен случай, базиран на некомпетентни и на несъвестни служители, не може да поставя под въпрос целия процес", заяви Дончев, цитиран от БТА.

Вицепремиерът смята, че домът в Габрово трябва да бъде преоснован като организация и грижа, а децата трябва да бъдат изведени, докато се създаде нормална среда, като управление и социална услуга.

По думите му, ако подобно нещо се е било случило преди 7-8 години, никой е нямало да разбере или да чуе.

"Забравихме времето, когато имаше домове от казармен тип, където по 15 деца на година са умирали в тях, без някой да разбере", отбеляза Дончев.

Той смята, че е проблем мотивацията на работещите в социалните домове, защото заплатите не са такива, каквито трябва да бъдат. Друг проблем е, че обучените специалисти, като част от целия проект за деинституционализацията, са се разбягали, а са се върнали служители с лоши навици. Според Дончев обаче това са проблеми, които са решими.

Нужен е адекватен текущ контрол за качеството на социалната услуга от страна на Министерството на труда и социалната политика, но очевидно този контрол не е бил съвсем на ниво, смята Дончев.

Той подчерта, че във всеки случай, в който е констатирана небрежност, неизпълнение на служебните задължения и грубо или лошо отношение към децата, трябва да се носи отговорност - административна и наказателна.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Бандит

преди 6 години

До Анонимен 19Като пътят към Ада- осеян е с добри намерения

18

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 15Тия присъди ги раздавате с лека ръка, когато касаят обикновените хора. Има ли европейски присъди за хората "горе", господин Анонимен 15? Посочете, ако обичате, един от хората "горе" с присъда!

17

Анонимен

преди 6 години

ако се подпише И.. конвенция всички лоши неща в Бг ще спрат от раз и ще забогатеем и ще е цветя и рози

fallback