Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Повечето българи остават резервирани спрямо Истанбулската конвенция заради опасенията, че тя ще "отвори вратата" за признаване на третия пол.

Журналистът Ива Николова отсече в "България сутрин", че спорът по темата е излязъл от рамката на нормалното заради "т.нар. измишльотина трети пол".
Oще по темата


"Такова нещо няма - питайте учени, лекари! Проблемът с конвенцията е лицемерието и злоупотребата на определени хора с извън общоприетата сексуалност, за която се говори в текста", обясни гостът на телевизията.

Николова визира 70 страници, в които пише, че хората с различна сексуална ориентация не бива да бъдат подлагани на насилие заради предпочитанията си, както и че децата трябва да бъдат образовани по този въпрос, за да придобият толерантност към различните.

Другият гост на Bulgaria ON AIR Виктор Лилов продължи думите на журналиста, като поясни, че тези 70 страници се отнасят към обяснителния доклад на конвенцията.

"Текстът засяга един съществен въпрос, който българското общество не е готово да обсъди. Това са стереотипни роли, свързани с пола, свързани с патриархалния ред у нас", подчерта Лилов.

Той пожела да обясни още, че образователните мерки, предложени в част от Истанбулската конвенция целят да просветят хората за половите роли и тяхната концепция, което пък доведе до заключението, че спорещите по темата просто са се изгубили в дебата.

"Конвенцията е тотално закъсняла и безсмислена", категорична бе Ива Николова.

"Защото обществото ни е закъсняло в разбиранията си. Трябва да излезем от представите на социалния еталон, в който се намираме", призова Виктор Лилов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Дани

преди 6 години

Вижте какво става в Гърция. Вече са приети закон за еднополовите бракове и смяна на пола на 15 години. Въведено е *** обучение. Това ни чака и нас. НЕ на Истанбулската конвенция.

48

Ваня

преди 6 години

Само забележете бе хора!!! Кой я защитава тази конвенция. Български Хелсзински комитет, който е Винаги Срещу българите, ГЕЙ и ЛГБТ НПО-та. Мислете с акъла си, тези ли ще защитят Вашето дете, те ли ще го Обучават утре в детската градина. Който няма деца днес, да помисли че когато има, ще попадне в тази дилема.

47

Ванчо

преди 6 години

Аз съм против. Не искам на децата ми да имат учебни часове за стериотипни роли в секса и незнам си какво, преди да са съзрели полово. На порно филмите и на филмите с насилие има една червена точка, докато в манафската конвенция няма такава точка, защото е писана от хора без знание и опит в правенето, износването, раждането и отглеждането на потомство.

fallback