Снимка: архив "Булфото"
fallback

България е в процес на подписване на спогодби с Армения, Молдова и Украйна за регулиране на миграцията на работна ръка. Това ще улесни работодателите в България да наемат арменци, молдовци и украинци.

Това е една от мерките, с които страната ни ще бори дефицита на кадри, стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков.

Oще по темата

Преговорите с Армения са по-напреднали и спогодбата ще бъде подписана още следващия месец.

Сред другите мерки е и изготвяне на конкретни предложения към българите, които работят в чужбина, да се върнат на работа в родината.

"Можем да предложим конкретни оферти да се върнат. Някои български работодатели могат да предложат заплати, конкурентни на чуждите работодатели", каза Петков пред БНТ.

Очаква се утре правителството да разгледа Националния план за действие по заетостта. В него се предвиждат програмни мерки за 73 млн. лв., които да допринесат за повишаването качеството на работната сила.

Това ще доведе до повишаване цената на труда - със 6,6% ще нарасне компенсацията на едно заето лице през 2018 г., обясни министър Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

172

Andreshko

преди 6 години

Е няма как да си работещ и беден в собствената си държава,а да ти дойдат чужденци и да са добре. Работодателите може би гледат стандартите на тези страни,но чужденците ще работят тука и за да живеят тука голяма част от парите си ще се налага да ги харчат тука,което значи,че и те ще са работещи бедни и то много по-бедни от нас,защото част от парите им ще отиват за наеми...

171

Анонимен

преди 6 години

Бизнесмените у нас са българи, като всички други българи - крадливи, стиснати, злобни,лъжливи, мързеливи.Целия народ е такъв, кво се правите на много честни и работни всички?Комунизма развали народа - малки заплатки, малко работиш, но няма накъде... Те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим - велика приказка от комунизма ;)Всички имат вина, всички са измамници в България. Колко време винтрябва да разберете, че с лъжи нищо не става ?

170

ще се разбогатеем

преди 6 години

Марсиянци щели да наемат.Щели с тиквойни да им плащат..И валчери за чешмяна вода.По 60 литра на месец и кило сол

fallback