Снимка: архив, БТА

Заради очакваното поскъпване на тока за индустрията от 1 февруари държавата е заделила над 280 милиона лева, за да подпомогне бизнеса. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ.

По-високите цени са от 30 до 60 на сто, заради което много производители предупредиха, че ще поскъпнат хранителните продукти. Очакват се и протести.

Още по темата
Петкова каза още, че се подготвят законови промени, които да позволят на Комисията за енергийно и водно регулиране да упражнява контрол на свободния пазар на електроенергия.

"Свободният пазар, както всеки друг, има цени, които се определят от търсенето и предлагането. Години наред цената, която плащаше бизнесът, беше по-ниска от тази, която плаща потребителят. Тук става въпрос за пазарни отношения, държавата не може да я регулира. Цената на тока е вид стока и трябва да се свикне да се търгува с нея", каза Петкова.

По думите й това, което държавата може да направи, е да предприеме действия, в случай че получи сигнал за картелни действия и нарушаване на конкурентоспособността, и да извърши проверка.

Тя призова при съмнение за изкривяване на пазара участниците да алармират контролните органи.

Според Теменужка Петкова няма недостиг на електрическа енергия. Министърът обясни още, че вече са проведени две срещи между представители на бизнеса, търговци на електроенергия и производители. Целта е да бъде потърсена причината за изкривяването.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase