Снимка: архив, Олег Попов / Dnes.bg

Почти половината българи нямат възможност да отопляват задоволително жилищата си през зимата. Това става ясно от информация на европейската статистическа агенция Евростат, публикувана днес.

39,2 на сто от българите отговарят, че не могат да си позволят да отопляват в достатъчна степен жилищата си и студуват през зимата, като това е най-високият показател в ЕС.

Броят на българите, за които цените на енергията са непосилни, не се е променил през 2015 и 2016 г., като през 2014-а те са били малко повече – 40,5%.

По-значително подобряване на стандарта на живот у нас се наблюдава през 2011 г., когато процентът на енергийно бедните е паднал от 66,5 на 46,3 на сто. В годината на влизането на България в ЕС - 2007-а, 67,4 на сто от населението е презимували на спрени радиатори или се е свивало в една отоплена стая.

Въпреки подобряването на показателя през годините картината в България е катастрофална в сравнение с останалите европейски членки. Броят на енергийно бедните българи е 4,5 пъти по-голям от средните нива за Европа, където домакинствата, които не могат да си позволят адекватно отопление през зимата, е 8,7%.

Литва и Гърция, които ни следват в класацията, са на 10 процента от българската статистика, с един от трима, който стои на студено през зимата.

Дори в Сърбия броят на енергийно бедните е 13,3 процента, а в Румъния те са 13,8 на сто. Двете балкански държави осигуряват повече комфорт на гражданите си дори от страни като Кипър, Италия и Португалия, където броят на студуващите в домовете си хора е по-висок.

В 11 европейски държави хората, които не могат да си позволят отопление през зимата, е под 5 на сто, като освен богати страни  като Холандия (2,6%), Германия (3,7%) и Люксембург (1,7%), в тази група са и някои от новите еврочленки като Естония (2,7%), Чехия (3,8%), Словения (4,8%) и Словакия (5,1%). Най-новото попълнение в ЕС - Хърватия съобщава за 9,8 на сто енергийна бедност.

Студените зимни дни най-слабо вълнуват норвежците и швейцарците, където под 1% от населението не може да пусне радиаторите и да напали печките във всички стаи, съобщава Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase