Снимка: БТА, архив
fallback

Омбудсманът Мая Манолова се обяви за ратификация на Истанбулската конвенция.

Конвенция, която осигурява защита срещу домашното насилие и насилието, основано на пола, трябва да бъде в сила и за България, смята общественият защитник.

Oще по темата
Манолова посочва в съобщение до медиите, че насилието над жени и домашното насилие са брутално посегателство върху правата на човека и са огромен проблем в световен, европейски и национален план. Според Световната здравна организация около 35% от жените по света са били подложени на физическо и/или сексуално насилие през 2016 г. 

Данните на Агенцията за човешките права на Европейския съюз показват, че в Европа 1 от 3 жени над 15 г. е била подложена на физическо и/или сексуално насилие поне веднъж в живота си. Информацията за насилието над жени в България е не по-малко стряскаща – според проучване на "Алфа Рисърч", всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие.

Българските неправителствени организации, които се занимават със защита на жени жертви на домашно насилие, предоставят още по-драстични данни - според национално представително изследване на фондация “Партньори България”, една от всеки 3 жени в България е подложена на насилие. Някои от тези случаи приключват със сериозни физически наранявания и дори със смърт.

Според данни от съдебната статистика 35 % от случаите на убийства и опити за убийства на жени са извършени от настоящ или бивш интимен партньор на жертвата. Насилието, основано на пола, включва още побоища, изнасилвания, обиди и унижения, ограничаване на свободата, изолиране на жертвата, следене и преследване на жертвата, финансов натиск, унищожаване на имущество, заплахи и физическо насилие към близки.

Истанбулската конвенция е важен инструмент на Съвета на Европа срещу насилието над жени и домашното насилие. Тя задава европейски стандарт, подкрепян от държавите-членки на ЕС и от самия ЕС, който я подписа на 13 юни 2017 г. От 28 държави-членки на ЕС всички са подписали Истанбулската конвенция, а 17 са я ратифицирали. От всички 47 държави-членки на Съвета на Европа, Конвенцията не е подписана единствено от три държави – Русия, Армения и Азербайджан, посочва Манолова.

По думите й кампанията срещу Истанбулската конвенция, която се развива в момента, е трудно обяснима – дали тези, които се обявяват против Конвенцията толерират домашното насилие? Да разбираме ли, че тези, които са против ратифицирането на Истанбулската конвенция, са съгласни жени и деца да бъдат бити и насилвани, да няма строги санкции за насилниците или да не се изграждат кризисни центрове в подкрепа на жертвите, пита Манолова.

"Мога да се съглася обаче, че кампанията срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция стана възможна, заради липсата на предварителен обществен дебат, в който да бъдат обяснени смисъла, значението и последиците от тази ратификация, както и заради липсата на дебат относно необходимите промени в националното законодателство", посочва тя и призовава  Министерството на правосъдието да ги включи в пакета ратификационни документи, които предстои да изпрати в Народното събрание.

Според Манолова само така ще бъде проведено аргументирано обсъждане на конкретните промени в националното законодателство, на последиците от ратифицирането и ще бъдат пресечени спекулациите по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Иван

преди 6 години

Ето ви линк към видео клипче със много добре обяснение, какви беди ще ни насади Инстанбулската конвенция : https://youtube/watch?v=nZUJ8i9bSiA Всеки Родител трябва да го погледне и да види какво са замислили на децата ни.

44

Ивелина

преди 6 години

Ако има насилие, то то се дължи на неспазване на законодателството, а не на липсата на Истамбулска конвенция. Това е международен договор, който има приоритет пред националното законодателство.Стериотипните роли, когато полът е социално,а не биологично явление означава, че да си мъж, жена или трети пол е въпрос на избор. Ще учим децата си, че не нито мъж, нито жена, ами каквото си реши в момента. Това означава общество без корени, без никакви ориентири. Не ни трябва такава античовешка идиотщина.

43

Ангел филипов

преди 6 години

Г-жо Манолова,Не сте избрана да си давате личното мнение, а да съберете и огласите думата на хората по тази измамна Истанбулска конвенция. Първо и най- малко инициирате едно социологическо проучване, пък тогава ще говорим. За пореден път се приемат по слугински подбуди неща зад гърба на народа. Направете референдум. Вашето мнение си го задръжте за у вас. Разочаровахте ме жестоко, жалко, че ви харесвах.Въпрос към всички- още ли няма организирана протестна група- какво чакаме още? Записвам се.

fallback