Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

България успешно ще се справи с българското европредседателство. Това коментира журналиста Бетина Жотева, но отбеляза, че все още голяма част от българското общество не се чувства като част от Европа и част от общността.

"Трябва да направим това, което всички държави членки досега - а именно да бъдем домакини на европредседателството. Все още обаче по-старите хора продължават да не се чувстват част от Европа, за разлика от по-младите", отбеляза Жотева в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ, когато се заговори за председателството, винаги се обсъжда колко ще струва, а това е "меко казано нелепо".

"Сега ще си проличи до каква степен държавите от Балканския полуостров са готови да влязат в ЕС и какъв статут ще им бъде даден. В момента всички имат равни права и равен глас в Европа, но ще бъде много трудно да се намери равновесието по време на нашето европредседателство", допълни тя.

Журналистът Петър Пунчев пък уточни, че наистина се чувства горд от факта, че страната ни ще бъде домакин на председателството на ЕС.

"Това европредседателство идва след една много силна външнополитическа година за страната ни. Моментът е исторически и е много важен - както за България, така и за страни като Македония и Сърбия. Трябва да предадем европейския ни опит на другите в региона и да надградим това, което направихме през 2017", категоричен бе журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Пунчев допълни, че все още се вижда разликата между бившите социалистически страни и старите държави членки на съюза.

И двамата смятат, че Brexit, отношенията с Турция и събитията в Близкия Изток ще бъдат основни теми за председателството ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 6 години

*** какво разправяте!? Аз лично цяла нощ не съм мигнал от вълнение!!!

32

Анонимен

преди 6 години

Топли ли го народа тва евро председателство? Та той се чуди как да преживява и да оцелява още повече с новите цени на ток, газ, вода, хранителни стоки, корупцията, далаверите и какво лище не, че ще плаща и за европредседателството ни.

31

Наивен

преди 6 години

Най ме е страх плочките пред НДК-то да не се разхлопат пак и да вземат да пръскат кални струи. Само това ще разочарова депутатите. Останалото те го знаят предварително.

fallback