Снимка: pixabay.com

Празници, семейни сбирки, почивки, веселби на маса, наздравици. Така минават почивните дни, които колкото и да съчетаваме с отпуски, никога не стигат.

И въпреки че традиционно годината започва с почивен ден - 1 януари, първият работен ден - 2 януари започва мъчно и трудно и човек няма как да не мисли за отминалите празници.

Затова нека отправим поглед към следващата година, когато също се заформят почивки от по 3-4 дена, а коледно-новогодишните празници отново се очертават доста продължителни.

И така, първата почивка след дългия и обикновено безпаричен януари и мразовития февруари, е около 3 март. Тази година официалният ни празник се пада в събота, което според новото правило означава, че ще бъдем компенсирани с още един ден почивка - 5 март. Така за един дълъг уикенд от 3 дни ще можем да се отдадем на зимни спортове или пък на мързел в спа курортите.

Следващата по-голяма почивка ще е само след месец в началото на април. Тази година Великден се пада рано - на 8 април. Ще се почива както обикновено от Разпети петък до втория ден на Великден - от 6 до 9 април.

Май месец, който традиционно е изпълнен с много празнични дни, също дава възможност за почивки. 1 май /Денят на труда/ се пада във вторник. С един ден отпуска - 30 април, може да заформите 4-дневна почивка от 28 април до 1 май.

Следващият голям празник - Гергьовден, пък се пада в неделя. Така около 6 май отново се получават три почиви дни - от 5 до 7 май.

Така който има нужда да разтовари и не жали отпуска, може да обедини двата празника и с 4 дена отпуска да се откъсне от работния процес за цели 10 дни - от 28 април до 7 май.

Денят на българската просвета и на славяската писменост 24 май пък се пада в четвъртък. Ако си вземете в петък отпуск, може да се радвате на още един дълъг уикенд и да отворите морския сезон например.

След тримесечна лятна отпускарска пауза, идва ред на празничния септември. Първият почивен ден е 6 септември - Съединението на България, който се пада отново в четвъртък и лесно може да се съчетае с един ден отпуска.

22 септември, когато честваме независимостта на България, пък е ден събота. Затова ни се полага и понеделникът - 24 септември, да е почивен.

И през 2018 г. коледните и новогодишните празници се очертават продължителни, като между тях ще има само два работни дни.

Следващата година празнуването по Коледа започва на 22 декември и продължава пет дни - до втория ден на Коледа - 26 декември. Работни дни са само 27 и 28 декември. Почивката по Нова година пък се получава 4-дневна - от 29 декември до 1 януари.

Ако в края на годината имате още дни отпуска, пък сте и именяци, няма нищо по-подходящо от това да слеете двата празника и да запразните от 22 декември, та чак до 2 януари!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase