Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Зографът Даниела Донева не се е разделяла с вярата, независимо от обстоятелствата. Дните ѝ минават над статива, с четка в ръка, под звука от отминаващото време.

Вече 20 години през ръцете на Даниела минават най-важните символи на вярата - иконите. Започва в началото на 90-те с подкрепата на съпруга си. Твърди, че освен талант за рисуването на светци, се изисква и божия помощ.

Чрез любовта към иконите успява да се справи и в битката с много тежка болест. Преди 13 години Даниела разбира, че има рак на меките тъкани. Именно рисуването ѝ помага да се справи с това и да овладее емоциите.

Днес благоевградчанката рисува иконите с много любов. Вярва, че за добрата икона е важна духовната връзка със светеца.

"Моля се докато рисувам. Изобразяването на Исус Христос винаги ми е било много трудно. Иконата е трудоемко нещо, защото има специфични неща, които трябва да се направят", сподели пред Bulgaria ON AIR зографът.

От години Даниела предава занаята си на стотици ученици и студенти, а иконите се търсят както от вярващи, така и от атеисти.

"Много е важно човекът, който поръчва иконата, с какво желание идва. Моля се за хората, за мои близки и приятели. Много се моля и за себе си - да съм достойна", каза още тя.

За коледните празници зографът пожела на хората повече смирение и доброта в сърцето.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 6 години

Колкото плакат на Батман или Супермен ще ви излекува толкова ще го направи и парче дърво с лика на другия комиксов герой Джизъс Крайст суперзвездата.

23

Анонимен

преди 6 години

Смисъла на иконата не е да се кланяш на парчето дърво. Смисъла на иконата е да ти визуализира образ който ти да възприемеш като висш и по този начин по-лесно да отправиш ясна и конкретна молитва изпълнена с вяра. Така че спрете сравненията с тия идоли.А иначе никой не кара когото и да било на сила да вярва в каквото и да е било. Точно това му е хубавото на това време, че има свобода на мислите и действията, но лично на мен не ми харесва в какво се е превърнал света в момента.

22

Hafen die Wahrheit

преди 6 години

До 17, Преподобна Анастасия, вземи прочети добре Новия завет, че като те гледам как си се омацала... Нито вярата е против някого, нито Господ. Защото за Господа ВСИЧКИ сме чеда. Добре е човек да вярва в нещо, но не е добре да го натрапва. Аз уважавам вярващите и бих желал и те да ме уважават!

fallback